Font: World Habitat Awards

La Fundació Hàbitat3, amb seu a Barcelona, ha rebut el primer premi als World Habitat Awards 2019. És la primera vegada en els 34 anys d’història del certamen—on també hi participa l’ONU—que una organització del sud d’Europa rep el màxim guardó en la categoria de millor iniciativa innovadora d’habitatge del món.

L’empresa catalana promou l’aliança entre entitats socials i administracions en pro de l’habitatge social. La presidenta d’Hàbitat3, Carme Trilla, destaca que el “el premi valora les dificultats que en un país com el nostre té la lluita per l’habitatge social”. Creada fa cinc anys per la Taula del Tercer Sector, Hàbitat3 actualment gestiona 490 habitatges en una vintena de municipis catalans, on hi viuen 1.341 persones.

El projecte que concretament ha merescut el guardó de World Habitat Awards, dotat amb 10.000£, són els 99 habitatges que Hàbitat3 està gestionant per encàrrec de 26 entitats socials, allotjant així 187 persones. “Aquest projecte és l’èxit de la xarxa”, ha assegurat el director general de la fundació, Xavier Mauri.

Trilla ha explciat que, malgrat que “la necessitat d’habitatge assequible i social és extraordinària i la responsabilitat evidentment és del sector públic”, Hàbitat3 ha demostrat que les entitats del tercer sector poden treballar conjuntament per col·laborar en aquesta tasca sense que això impliqui una transferència de responsabilitats de l’administració a les entitats socials.

L’associació World Habitat va crear els World Habitat Awards el 1985 per tal d’identificar i promocionar exemples de bones pràctiques d’habitatge. La primera edició es va celebrar el 1987, coincidint amb l’Any Internacional per a la Protecció de les Persones sense Habitatge de les Nacions Unides. D’aleshores ençà, l’ONU i el seu departament dedicat a l’habitatge (UN-habitat) han seguit vinculats amb el certamen.

La Fundació Hàbitat3 és una gestora d’habitatge de lloguer social impulsada per la Taula del Tercer Sector Social amb l’objectiu que tota la societat, i en especial els col·lectius més vulnerables, puguin disposar d’un habitatge digne, en la mesura que aquesta és la base per a la plena inclusió.

Per complir la seva missió, la Fundació Hàbitat3 té com a objectiu fonamental, cercar i obtenir habitatges de lloguer a preus per sota del preu de mercat. Una de les tasques vinculades a aquest objectiu és la rehabilitació i dignificació dels d’habitatges mitjançant la col·laboració amb empreses d’inserció laboral.