La Universitat d’Évora acollirà la festivitat de Sant Jordi a Portugal [Foto: Universitat d’Évora]

La Delegació del Govern a Portugal porta el Sant Jordi a Évora, Capital Europea de la Cultura el 2027. Conjuntament amb la Universitat d’Évora, la celebració també commemorarà el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells. L’obertura de l’acte compta amb els discursos institucionals del delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, i de la rectora de la Universitat d’Évora, Hermínia Vasconcelos.

La part central de l’acte és una conferència de la professora de Filologia Portuguesa a la Universitat de Barcelona, Isabel Soler, sobre la tradició de Sant Jordi i la literatura contemporània catalana sota el títol: “Ara, ens agraden els dracs. Sant Jordi i les princeses del 2024”. La presentació de l’acte anirà a càrrec del responsable de la càtedra d’Estudis Ibèrics, Antonio Sáez Delgado.

A més, la celebració també commemorarà el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells. A més de música tradicional catalana, l’actuació de la cantautora i el guitarrista catalans Oyuna Baturova i Ricard Segura comptarà amb una versió d’ “Abril 74” de Lluís Llach així com de “Grândola, vila morena”, símbol de la revolució.

“Enguany apostem per portar aquesta celebració tant representativa de la cultura catalana a una regió amb una forta vessant cultural com és l’Alentejo. Concretament, a la ciutat d’Évora, patrimoni de la Humanitat i Capital Europea de la Cultura el proper 2027”, subratlla el delegat Rui Reis.

L’acte també comptarà amb una part audiovisual per fer arribar la tradició i la llegenda de Sant Jordi al públic portuguès. A més, hi haurà un stand d’una llibreria local amb llibres d’autors catalans a la venda.

La Diada de Sant Jordi a Portugal

La Delegació del Govern a Portugal organitza cada any un acte per commemorar aquesta data tan important en el calendari cultural català. El 2022 va organitzar una conversa sobre José Saramago amb la participació de l’escriptor Miguel Real i del periodista Francesc Escribano, moderada per la periodista i crítica literària Isabel Lucas. L’esdeveniment es va organitzar conjuntament amb les Biblioteques de Lisboa, les Biblioteques de Barcelona, la càtedra de l’escriptor a la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació José Saramago. L’activitat formava part de la programació oficial del centenari del Premi Nobel de Literatura portuguès.

El 2023, els castells van ser els protagonistes de la Diada de Sant Jordi. La Delegació del Govern a Portugal va portar les actuacions dels castellers de Vilafranca a Lisboa, Évora i Elvas amb la col·laboració dels seus ajuntaments.

La delegació del govern català a Portugal crea ponts amb la Universitat de Coïmbra
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram