Font: ACN

Els dies 5 i 6 d’octubre, Washington DC serà la seu de la primera trobada de la comunitat catalana dels Estats Units i el Canadà. Així ho va anunciar a Nova York el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, en una trobada amb la comunitat catalana, fa dues setmanes, a la seu de la delegació del Govern als Estats Units i al Canadà.

“Serà la primera trobada de la societat civil catalana organitzada als Estats Units i al Canadà”. Així ho manifesta a Exterior.cat, la delegada del Govern en territori nord-americà, Victòria Alsina. L’únic precedent en format de trobada que es té constància és una reunió dels casals catalans dels Estats Units fa més d’una dècada feta abans de la posada en marxa de la delegació.

“Convocarem els casals i organitzacions en territori nord-americà i canadenc inscrites al registre d’entitats de la Catalunya Exterior, però al mateix temps, hi convidarem aquelles comunitats organitzades però no inscrites que també estan posant el seu granet de sorra pel país”, diu Alsina. La delegació del Govern ja ha traslladat la invitació a les comunitats catalanes que té llistades.

“És un territori molt gran d’extensió i a l’octubre tenim la possibilitat de veure’ns les cares amb l’objectiu de crear sinergies a curt termini”, subratlla. Segons la delegada, la trobada ha de servir “perquè els catalans implicats en promoure la llengua i la cultura de Catalunya es coneguin, establim una xarxa entre tots i, alhora, explicar-los en tot allò que els podem donar suport des de la pròpia delegació”.

La delegació està programant les activitats posant èmfasi als intercanvis d’experiències entre comunitats i associacions catalanes. “Estem perfilant encara els candidats que puguin exposar les seves experiències i que puguin ser-ne útils per aplicar-ho en altres punts del territori”, diu Alsina. A banda de les sessions de treball i d’aprenentatge també hi haurà temps per a fer turisme. És prevista la visita a la delegació del Govern o la seu del Casal Català de Washington DC, qui compta amb una col·lecció de llibres en català a la seva biblioteca.

UN TERRITORI EMERGENT

Segons un informe elaborat per la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), a data 20 de març de 2019, al continent americà hi viuen actualment 147.454 catalans, dels quals 20.677 resideixen als Estats Units i 2.677, al Canadà. Segons aquest informe, Estats Units és juntament amb Equador, els països on la població catalana a l’exterior creix més que la resta.

Així, segons el registre d’entitats de la Catalunya Exterior de la Generalitat de Catalunya, actualment s’hi comptabilitzen prop d’una vintena de casals i associacions catalanes entre els Estats Units i el Canadà: Catalan Institute of America (Nova York), Friends of Catalonia (Florida), American Institute for Catalan Studies (Texas) Associació de Catalans de la Universitat de Califòrnia (Califòrnia), Casal Català del Nord de Califòrnia (Califòrnia), Casal dels Països Catalans a Califòrnia (Califòrnia), Casal dels Catalans de Califòrnia (Califòrnia), Casal dels Catalans d’Utah (Utah), North American Catalan Society (South Carolina), Casal Català de Washington DC (Virginia), Fundació Paulí-Bellet (Maryland), Casal Català de Seattle (Washington), Casal Català de Minnesota (Minnesota) Casal dels Països Catalans a Cleveland (Ohio) i Friends of Catalonia Miami (Florida). Al Canadà hi ha tres casals catalans al Quebec, Toronto i Vancouver.