Font: Editorial Nueva Imagen

Aquesta tardor els estudiants mexicans de batxillerat hauran de treballar un exercici de redacció sobre la condemna feta pel conseller d’Exteriors del Govern, Alfred Bosch envers els crims comesos per la “Conquista” i sobre el procés d’autodeterminació català. Un posicionament que va ser expressat inicialment al ple del Parlament, i posteriorment reiterat durant la visita oficial que va fer abans de l’estiu a Mèxic.

Aquella primera declaració a la cambra catalana es va produir poc dies després que el govern espanyol, en boca del ministre Borrell, respongués enutjosament la carta que el President mexicà Andrés Manuel López Obrador envià al rei Felipe VI, per tal que l’Estat espanyol demanés perdó pel genocidi comés al seu país.

L’exercici, inclòs al llibre de text Geografia de l’editorial Nueva Imagen, demana tot un seguit de respostes argumentades a qüestions relacionades amb les paraules del conseller Bosch que va publicar el diari El Sol de México. A més d’aquestes, el llistat de preguntes inclou d’altres sobre la situació política catalana, com “Saps que actualment una part molt important dels catalans és favorable a independitzar-se d’Espanya?”, “Creus que Espanya ha de reconèixer la seva independència? Perquè?”, o “¿Consideres que Mèxic, que en el passat va aconseguir la seva independència d’Espanya, ara hauria de recolzar la de Catalunya?”.

Aquest llibre, que forma part de les matèries del 5è semestre de batxillerat, té com a autors Lucio Victorio Sampieri i Uuc-Kib Espadas, un dels artífex de la Llei general de drets lingüístics dels pobles indígenes, aprovada pel Congrés mexicà el 2002.