El delegat del Govern a Mèxic i Centreamèrica, Lleïr Daban, durant la presentació del manual [Foto: Govern]

La delegació del Govern català a Mèxic i Centreamèrica, juntament amb la Fundació Konrad-Adenauer (KAS) i Paradiplomacia.org, ha presentat el manual ‘Bones pràctiques i aproximacions per al mesurament de la Acció Exterior des de la mirada regional’, que posa en valor propostes de criteris qualitatius i quantitatius per avaluar una política pública d’acció internacional que apunti a ser sostenible i co-construïda amb els actors del territori.

El manuel és fruit d’una aliança estratègica entre les tres institucions per generar una nova eina que aporti recomanacions sobre el mesurament de l’acció exterior local a partir de casos pràctics i emblemàtics. El manual analitza cinc casos reeixits de governs subestatals en els seus processos d’internacionalització escrits per especialistes i protagonistes d’aquests temes: Califòrnia, Catalunya, Jujuy, Guanajuato i Renània del Nord-Westfàlia. Com a entitats subestatals amb una veu pròpia a l’exterior i una destacada política d’internacionalització, el manual repassa cadascun dels seus processos.

“L’acció exterior és irrenunciable, tant per dret com per responsabilitat i vocació”, ha remarcat Daban0

En la presentació del manual, el delegat del Govern a Mèxic i Centreamèrica, Lleïr Daban, ha destacat l’objectiu de fer de Catalunya un actor conegut i reconegut al món. “L’acció exterior és una de les grans prioritats del Govern de la Generalitat, i és irrenunciable, tant per dret com per responsabilitat i vocació”, ha remarcat Daban.

Actualment, Catalunya compta amb 21 delegacions a quatre continents, les quals cobreixen un total de 76 països amb els quals la Generalitat té relacions bilaterals de col·laboració. Tot això fa de Catalunya el territori subestatal amb una xarxa més gran de representacions exteriors.

El representant de la KAS a Mèxic, Hans Blomeier, va emfatitzar la seva convicció que, en un món globalitzat i multipolar, les relacions internacionals de les ciutats i els governs regionals no són una opció, sinó una gran oportunitat i gairebé un deure ser.

El director de Paradiplomàcia.org, Nicolas Mancini, va celebrar l’oportunitat de generar aquesta instància d’aprenentatge conjunta amb el desig que aquesta publicació sigui el primer pas en un diàleg constructiu amb cada lector, cada gestor local i cada acadèmic.

Finalment, el professor investigador de la Universitat Iberoamericana, Dr. Jorge Schiavon, va assenyalar que aquesta obra es transforma en un manual de bones pràctiques d’internacionalització de governs regionals, el qual pot ser usat com a exemple i ser replicat per altres governs subestatals en la seva política internacionalització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram