Font: La Passió d’Olesa

La delegació del Govern català al Regne Unit i Irlanda promocionarà La Passió d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) com un actiu turístic per als britànics. Ho farà amb una mostra fotogràfica a Londres de La Passió, qui manté una tradició de gairebé cinc segles de pares a fills del municipi situat als peus de Montserrat.

El delegat del Govern català al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, avança a Exterior.cat que “des de la delegació estem treballant conjuntament amb la direcció de La Passió d’Olesa una mostra que serveixi de reclam turístic per als britànics que visitin Catalunya”.

La tria del Regne Unit no és casual. La Passió d’Olesa té una peculiaritat.”És l’única representació que compta amb un sistema de traducció a l’anglès, un fet que permet ofertar l’espectacle als ciutadans de parla anglesa”, subratlla Marcén.

UNA MOSTRA FOTOGRÀFICA

La mostra, que acollirà la seu de la delegació del Govern al Regne Unit a Londres, serà un recull fotogràfic, cartells i vídeos per donar a conèixer La Passió. “Estem ultimant els detalls amb la direcció de La Passió d’Olesa, qui ha tingut una disponibilitat absoluta des del primer moment que els vaig proposar el projecte”, explica Marcén.

A més, segons afegeix el delegat, “la mostra vol donar a conèixer la feina i la coordinació que hi ha al darrere. Un espectacle on hi participen centenars de persones, que sense cap tipus d’interès econòmic fan possible que any rere any, la representació d’una obra magnífica”.

Marcén, natural d’Olesa de Montserrat, confessa que “com a olesà és un plaer i, fins i tot, una obligació agradable donar a conèixer La Passió. Atraure turistes britànics que permeti potenciar la cultura catalana i l’economia local és un dels reptes d’aquest projecte”.

La mostra servirà per visualitzar la dotzena de poblacions catalanes que, a banda d’Olesa, celebren La Passió: Esparraguera, Cervera, Granollers i Canovelles, Mataró, Reus, Sant Hilari Sacalm, Ulldecona, Llinars, Verges, Vilalba del Arcs i Vila-Sacra. L’exposició és prevista que es posi en marxa abans de l’estiu.

LA PRIMERA PASSIÓ, CREU DE SANT JORDI

L’any 2002, La Passió d’Olesa va ser la primera passió que va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La primera referència escrita la tenim documentada l’any 1538. Amb el pas del temps, la tradició va esdevenir un important espectacle teatral, vinculat al període de Setmana Santa.

La Passió d’Olesa es va representar, durant el segle XVI, en l’àmbit urbà i com a cerimònia cívica, però després de ben bé un segle, l’església reconduí la representació dins del temple, cosa que li permeté una major vigilància, audiència i prestigi.

Al llarg de la història, l’espectacle s’ha representat en diferents escenaris d’Olesa de Montserrat. Des del Teatre Principal (1847), ‘El salistes’ (1924) o l’antic teatre del Círcol (1951) fins a l’actual teatre, qui té un aforament de 2.500 persones. Durant la guerra civil espanyola, La Passió va deixar de representar-se.

Un dels capítols més tràgics per a La Passió va ser el febrer de 1983 quan un incendi va calcinar completament el Gran Teatre. Quatre anys després, fruit d’aportacions solidàries, es va inaugurar el Nou Teatre de La Passió.

El proper 15 de març La Passió d’Olesa aixecarà el teló. Serà la primera de les vuit representacions previstes en la programació d’enguany. Les representacions, de gairebé quatre hores de durada, seran els dies 21 i 29 de març; el 4, 10, 19 i 26 d’abril i 1 de maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram