El delegat Hauck amb els representants del vicepresident de Tulcea, al palau de Govern del comtat [Foto: Govern]

La Delegació del Govern català al Sud-est d’Europa ha fet aquesta setmana la seva primera visita oficial a Romania, on aterra amb un programa cultural i institucional per encetar les relacions entre Catalunya i aquest país. És la presentació oficial de la delegació a Romania, tenint en compte els canvis que va dibuixar el departament d’Acció Exterior amb el nou mapa de delegacions catalanes al món.

Catalunya i Romania tenen vincles històrics, culturals i lingüístics que les uneixen, uns lligams que tenen també a veure amb la gran comunitat de romanesos que resideixen a Catalunya, al voltant de 90.000 persones. Segons l’Idescat, és la segona comunitat estrangera resident a Catalunya, per darrere del Marroc.

El delegat del Govern al Sud-est d’Europa, Eric Hauck, considera aquesta ampliació com una oportunitat “per reforçar ponts amb un país al que devem una de les diàspores estrangeres més importants a Catalunya”.

Tulcea, una regió a tenir en compte

En el seu viatge de treball, Hauck ha visitat el comtat de Tulcea, a l’est del país on mantingut reunions institucionals amb el vicepresident de la regió, Mihai Huleni, el sotsprefecte, Nicolae Topoleanu, i el tinent d’alcalde de Tulcea, George Singhi.

Tulcea és una regió econòmica pròspera i actualment un punt humanitari d’importància per la seva proximitat amb la frontera d’Ucraïna. Des de l’esclat del conflicte amb Rússia, ha acollit més de 60.000 ucraïnesos. “Tulcea ha esdevingut port fluvial d’arribada de persones refugiades i d’entrada de mercaderies i ajut humanitari”, explica el delegat.

Així, Hauck ha visitat el hub logístic organitzat pel Govern de Tulcea amb el suport de la cooperació dels Estats Units i d’IsraAID, una coalició d’ONGs israelianes, des del qual s’ha distribuït material humanitari als centres de refugiats d’Ucraïna.

La col·laboració entre Catalunya i Tulcea que s’ha engegat en matèria de refugi sorgeix de la visita d’una delegació romanesa a Barcelona en el marc dels MedCatDays, on aquesta delegació va demanar a la consellera Alsina, la cooperació del Govern en la gestió de la crisi de refugiats.

A més, a la regió de Tulcea s’hi troba el Delta del Danubi, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que, segons Hauck, “ofereix grans oportunitats d’intercanvi en l’àmbit del turisme sostenible i l’economia blava”, unes oportunitats que ha compartit en una reunió amb els directors d’aquesta Reserva de la Biosfera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram