El projecte de Cultura i Conflicte s’ha forjat en la recerca periodística i de creació escènica en els darrers dos anys on plasma els testimonis de dones que van sobreviure a les violacions com a arma de guerra durant el conflicte dels Balcans entre el 1991 i el 2001. A més de l’obra de teatre també s’ha fet un documental, una obra de teatre i una instal·lació fotogràfica.
El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, el delegat del Govern als Balcans, Eric Hauck, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, van assistir a la preestrena del muntatge teatral i prèviament l’exposició fotogràfica.
“Les guerres no acaben quan se signen els acords de pau sinó que les guerres individuals persisteixen”, va dir Solé, qui va destacar la importància que es faci a Igualada, “una de les ciutats que va mostrar els seus valors de solidaritat envers la guerra de Bòsnia”.
El delegat del Govern als Balcans, Eric Hauck, ha remarcat que el projecte tríptic de Cultura i Conflicte “permet recuperar la memòria tant a Catalunya com als Balcans”. De la postguerra del conflicte dels Balcans “pràcticament no se n’ha parlat, però és que la pròpia guerra està caient en l’oblit”, ha lamentat.
ENTRE 25.000 I 50.000 DONES VIOLADES
Entre 25.000 i 50.000 dones van ser violades durant la guerra dels Balcans i, malgrat que van ser reconegudes com a víctimes civils del conflicte i que van ser les responsables que la justícia internacional reconegui actualment les violacions com a crim de guerra i crim contra la humanitat, segueixen esperant justícia. No només elles, sinó també els fills que van néixer fruit d’aquests embarassos forçats.
Es tracta dels anomenats “nens oblidats”, que avui tenen 25 anys i que, segons destaca Cultura i Conflicte, “ja no són la llavor de l’odi que pretenien plantar els agressors, sinó una mostra de com l’amor i la capacitat de superació poden vèncer la barbàrie”.
Aquest és el segon muntatge teatral de Cultura i Conflicte que compta amb el suport de la delegació del Govern als Balcans. Al maig de 2019, l’oficina encapçalada per Eric Hauck també va col·laborar en una obra que el col·lectiu va representar a Sarajevo, ‘Europe Survival Guide’, que descriu, de manera irònica, a partir de la Sarajevo Survival Guide escrita entre 1992 i 1993, com sobreviure al setge de la capital bosniana durant la guerra de Bòsnia i Hercegovina.