A París, la Delegació del Govern a França celebra la Diada amb una recepció de la delegada Eva Doya Le Besnerais. És previst un recital a càrrec de la jove cantautora del Lluçanès Mar Pujol, que presentarà el seu àlbum de debut, Cançons de rebost (Hidden Track Records, 2024), per primera vegada fora del territori de parla catalana. L’acte tindrà lloc l’11 de setembre, a les 18.30 h al pati de la delegació del Govern a França (50 rue Saint-Ferdinand, 75017 París). Després del concert, hi haurà un sopar-còctel a peu dret amb productes catalans.
A Montreal, el 9 de setembre (17.30 h) a l’espai MEM – Centre des memóires montréalaises, tindrà lloc l’actuació de la cantant quebequesa, Valérie Gagné, que interpretarà peces de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet. Comptarà amb la presentació del nou enviat del Govern al Canadà, Charles Mordret.
La celebració de la Diada a Washington DC i Nova York estarà dedicada a la cultura catalana i consistirà en una instal·lació audiovisual immersiva sobre Catalunya i les arts, de la mà de les artistes audiovisuals Laia Cabrera i Isabelle Duverger. La projecció estarà acompanyada d’una lectura musicada de poemes. La violinista Mireia Clua tocarà peces musicals que ha compost per a l’ocasió i l’actriu Maria Fontanals posarà la veu mitjançant textos literaris catalans.
La Diada tindrà lloc el mateix 11 de setembre a la seu de la Delegació del Govern de Catalunya (1441 L St. NW Washington DC 20005) a les 18:00 h. L’esdeveniment inclourà una degustació de vins i caves de la mà de Grand Cata. A Nova York, l’acte es durà a terme el 12 de setembre a Sixth Floor Loft (873 Broadway, Nova York, NY 10003) a les 18:00 h.
Les delegacions del Govern a l’exterior commemoren la Diada amb una trentena d’activitats arreu del món
A l’Alguer, el 13 de setembre (19 h) tindrà lloc un concert de la cantautora catalana Meritxell Gené, als jardins de Vil·la Mosca. Enguany, hi haurà com a convidats especials la colla castellera els Mataresos de l’Alguer.
A Estocolm, la Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics celebrarà la Diada juntament amb el Casal Català les Quatre Barres i la Colla Castellers d’Estocolm a la capital sueca, amb una recepció oficial i la primera actuació oficial de la colla castellera. Tindrà lloc dissabte, 7 de setembre, 16h.
Al Brasil, la Delegació del Govern celebrarà, per primera vegada, la Diada Nacional de Catalunya a São Paulo amb dos actes de caràcter musical i historicoliterari. L’acte principal tindrà lloc el dijous 12 de setembre a les 19.30 h a la Praça das Artes (Av. São João, 281 – SP, 01035-000) amb un concert de l’Orquestra de Camara Paulista i Roberto Laborda.
El dia abans, el dimecres 11 de setembre, la Delegació també organitza la xerrada “Literatura, dictadura i democràcia a Catalunya i a Amèrica del Sud”. Hi intervindran Margareth dos Santos (Universitat de São Paulo), Jordi Sancho (Universitat Autònoma de Barcelona) i Josep Maria Buades Juan (Universitat de les Illes Balears). L’acte tindrà lloc a les 19 h a la Facultat de Filosofia, Lletres i Ciències Humanes de la Universitat de São Paulo.
A Mèxic, la Delegació del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central celebra aquest diumenge 8 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya dedicada a Jaume Nunó, en el marc del bicentenari del seu naixement. Tindrà lloc a partir de les 12h al Conservatori Nacional de Música (Presidente Masaryk 582, Polanco, Ciutat de Mèxic). Serà un programa d’obres corals inèdites interpretat per ‘Ensamble solistas de Bellas Artes’, els cors infantils del Conservatori i de Música UNAM, així com per l’Orquestra Simfònica Nacional del Conservatori. Cristian Cantón, biògraf català de Nunó, farà una conferència sobre els orígens de Nunó i la seva relació amb Mèxic.
Estrena a Dakar, Tòquio. Quito i Andorra
A Dakar, la Delegació del Govern a l’Àfrica Occidental, organitza el 7 de setembre, als Jardins du Musée Théodore-Monod d’Art Africain de Dakar (17.00 h), un concert a càrrec del compositor i músic Mu Mbana. Originari de Guinea Bissau, Mu Mbana està establert des de fa molts anys a Catalunya, i compartirà escenari amb l’artista musical afrodescendent Maguette Dieng (Mbodj). El concert també comptarà amb la cantautora catalana Estela Nur.
En paral·lel, l’acte comptarà amb una exposició de cultura popular catalana amb 30 fotografies de gran format. La mostra quedarà exposada dues setmanes. Finalment, el xef i actor senegalès Soly cuinarà plats senegalesos amb tocs de cuina catalana per oferir degustacions als convidats.
A Tòquio, la Delegació del Govern al Japó celebrarà, per primera vegada, la Diada amb una una recepció institucional amb benvinguda de la delegada, Mònica Castellà Pujadó, i un concert a càrrec de la violinista Adriana Alcaide i el grup Soubugen. La celebració tindrà lloc l’11 de setembre a les 19 h al Kanda Myōjin Hall (〒101-0021 Tokyo, Chiyoda-ku, Sotokanda, 2 chōme−16−2F). En acabar, s’interpretarà el Cant dels Segadors.
A Rabat, la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica celebrarà la Diada nacional de Catalunya l’11 de setembre amb una recepció institucional i un concert a càrrec de Pep Sala i Simone Lambregts. L’acte tindrà lloc al Cafè Cultural l’Scène (266 Avenue Med V, Rabat, Marroc 10010), a les 18 h.
A Quito (Equador), l’11 de setembre tindrà lloc una recepció institucional i una degustació de gastronomia catalana i manaba a l’Hotel Río Amazonas (Cordero E4-375 y Amazonas, Quito). L’endemà, 12 de setembre, a les 16.00 h, també tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Catalunya, terra de tradicions i cultura popular”, al barri de La Mariscal de Quito (Parc Gabriel Mistral). L’acte clourà amb el Cant dels Ocells, interpretat per Eddie Jumbo, violoncel·lista i professor del Conservatori Nacional de Música de l’Equador.
La Diada 2023, en imatges: com s’ha viscut arreu del món?