Font: Casal Català de Califòrnia

La Diada Nacional de Catalunya s’ha convertit en l’acte més simbòlic per a les comunitats catalanes a l’exterior. Aquest 2019, més d’una trentena de països es commemorarà l’11 de setembre amb la intenció de fer més visible que mai la presència catalana arreu del món. El web Catalansalmon.com ha elaborat un mapa per totes les ciutats on aquest 2019 es celebra l’11 de setembre.

Tenint en compte que la Diada cau en un dia laborable -no és festiu a l’estranger- els actes van començar el cap de setmana i s’allargaran fins la setmana vinent. La majoria d’actes estan organitzats per casals catalans a l’exterior, l’Assemblea Nacional Catalana i les diferents delegacions del Govern.

Hi ha ciutats molt arrelades que fa molts anys que celebren la Diada. És el cas de París, Buenos Aires, Londres, Ciutat de Mèxic o Washington DC. N’hi ha d’altres que ho fan per primera vegada: Tromso (Noruega) i Saint Louis (Estats Units). L’acte més llunyà des de Catalunya és a Auckland, a Nova Zelanda.

A l’Estat espanyol, la Diada se celebrarà a Madrid, al País Basc (Sant Sebastià, Bilbao, Bermeo, Altsasu), a les Canàries (Tenerife i Adeje). A Europa, hi ha actes previstos a Anglaterra (Londres), França (París, Niça, Nantes i Perpinyà), Alemanya (Stuttgart), Holanda (Amsterdam), Irlanda (Dublín i Belfast), Noruega (Berguen, Tromso), Itàlia (Roma, Milà, L’Alguer), Suècia (Estocolm), Bèlgica (Brussel·les), Eslovàquia (Bratislava), Portugal (Lisboa), Finlàndia (Hèlsinki), Suïssa (Ginebra i Bern) i Luxemburg.

A l’Amèrica del Nord, als Estats Units, hi ha actes previstos a Washington DC, Nova York, Boston, San Francisco, Los Angeles, Dallas, Seattle, Salem, San Diego, Saint Louis, Chicago, Saint Paul, Manhattan Beach i Denver, Al Canadà, a Vancouver i Toronto. A l’Amèrica Central, a Mèxic (Ciutat de Mèxic), Costa Rica (San José)

A Sud-amèrica hi haurà actes a l’Equador (Quito), Argentina (Buenos Aires, Morón, Rosario, La Plata, Paraná), Brasil (Sao Paulo), Xile (Santiago de Xile), Paraguai (Asunción). A Àsia és previst que se celebri la Diada al Japó (Tòquio) i Tailàndia (Bangkok) i a Oceania, a Auckland (Nova Zelanda).

A LES DELEGACIONS DEL GOVERN, TAMBÉ

Les delegacions del Govern a l’exterior també celebraran la Diada. A Itàlia, dimarts 10 de setembre (19.30 h), als jardins de Villa Mosca, a L’Alguer (Sardenya) tindrà lloc un recital poètic i musical a càrrec de Sílvia Bel juntament amb Juan Manuel Galeas & Company. L’11 de setembre, a Roma, Bel repetirà el recital poètic a l’Església de San Lorenzo degli Speziali in Miranda.

Al Regne Unit i Irlanda, l’11 de setembre hi haurà una recepció institucional a la sala Nash Room de l’Institute of Directors de Londres amb la presència del delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén. A Alemanya, la delegada del Govern, Marie Kapretz participarà en una recepció institucional a Berlín amb el quartet de corda Quartet Gerhard i la colla castellera de la ciutat alemanya.

A França, la delegació oferirà un concert del Quartet Brossa a la sala Narcís Bonet, de l’Scola Cantorum, de París. Es retrà un homenatge a Narcís Bonet, compositor català que va haver d’exiliar-se a França per expressar lliurement les seves idees i el seu art. L’acte es completarà amb la lectura de poemes de Joan Brossa, recitats en català i francès, amb motiu del centenari del naixement del gran poeta.

A Portugal, la delegació compartirà els actes amb el Casal Català de Lisboa a la Livraria Ferin amb la presència del delegat del Govern, Rui Álvaro Serra da Costa Reis. Hi haurà una lectura de textos i poemes catalans i un concert.

Les delegacions allargaran la Diada fins el 12 de setembre. A Brussel·les, la delegació del Govern a la UE oferirà una recepció oficial a la seu de la delegació, a l’Espai Catalunya Europa amb la presència de la delegada, Meritxell Serret. I a Ginebra, la delegació del Govern a Suïssa oferirà el primer acte públic a la nova seu de la institució amb el delegat Manuel Manonelles.