Foto: Almirall

El grup farmacèutic Almirall ha arribat a un acord amb les autoritats sanitàries franceses perquè el seu medicament biològic Ilumetri estigui inclòs en la llista de medicaments reemborsables per la seguretat social francesa per al tractament de pacients amb psoriasi crònica greu en plaques, segons informa La Vanguardia.

El fàrmac, que té el nom genèric de tildrakizumab, va ser desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Merck, el va llicenciar a l’índia Sun Pharma i aquesta al seu torn va cedir la seva llicència per a Eu­ropa a Almirall el 2016, en un acord que incloïa un pagament inicial de 50 milions de dòlars, a més de pagaments per fites regulatòries, de desenvolupament i de vendes, i royalties sobre aquestes últimes quan es realitzin.

L’empresa de la família Gallardo va obtenir l’autorització de l’Agència Europa de Medicaments el 2018, i des d’aleshores ha estat negociant acords país per país perquè el fàrmac sigui reemborsat pels sistemes públics de salut.

Ilumetri és el primer biològic comercialitzat per Almirall. França ha reservat el seu ús a aquells pacients a qui no els han funcionat almenys ­dues teràpies no biològiques sistemàtiques i fototeràpia. L’entrada en la sanitat pública francesa, va assenyalar l’empresa, suposa “una important fita en l’estratègia de creixement” del grup.