Foto: Grifols

La multinacional catalana Grifols ha adquirit set centres de donació de plasma a Kedrion als Estats Units per un import de 46,4 milions d’euros (55,2 milions de ­dòlars). L’operació, alineada amb el pla d’expansió de la companyia, ha rebut les aprovacions regulatòries necessàries i es finançarà amb recursos propis i sense emetre deute, ha explicat Grifols en un comunicat.

La farmacèutica ha detallat que podrà disposar de manera immediata del plasma obtingut en aquests centres, calculat en 240.000 litres a l’any. D’aquesta manera, continuarà augmentant el seu aprovisionament en un moment en què la crisi sanitària ha provocat una disminució del volum de donacions de plasma, base per continuar amb el subministrament de ­teràpies plasmàtiques, amb forta demanda.

A més d’aquesta última operació, en la qual Grifols ha comptat amb l’assessorament d’Osborne Clarke, la companyia va tancar al març l’adquisició a BPL Plasma de 25 centres de plasma als Estats Units, la qual cosa li va permetre obtenir un milió de litres a l’any.

Presència a Egipte

L’empresa també preveu obrir entre 15 i 20 nous centres aquest any als mercats on ja té presència i posar en funcio­nament les primeres plantes a Egipte, després de l’aliança ­estratègica firmada amb les autoritats del país l’any 2020.

En l’actualitat, la multina­cional d’hemoderivats compta amb una xarxa de 351 centres de plasma, dels quals 296 estan als Estats Units i 55 a Eu­ropa, concretament a Alemanya, Àustria i, recentment, Hongria.