Foto: Els integrants de la FIEC van celebrar, dissabte passat, l’assemblea general de forma virtual [cedida]

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) tanca el 2020 amb bona nota tot i la pandèmia sanitària que ha afectat tot el món. Així es desprèn de l’assemblea oberta anual inèdita -sempre s’havia fet presencial o híbrida- que va tenir lloc dissabte passat amb la participació de 25 entitats.

Tot i que el coronavirus ha impedit desenvolupar les activitats presencials de les entitats que integren la federació, la cooperació virtual ha permès adaptar-se a la nova realitat i ha fet un salt qualitatiu en els darrers mesos.

El secretari d’Estudis de la FIEC, Antoni Montserrat (Luxemburg) va explicar el “canvi de paradigma” que ha provocat la pandèmia. Així, des de la federació consideren que “la cooperació virtual i l’acció conjunta de les entitats catalanes de l’exterior ha estat la gran conseqüència positiva de la pandèmia”.

Així, ha comportat la generalització de l’ús d’eines virtuals de comunicació a gairebé totes les comunitats exteriors; grans iniciatives compartides de manera virtual (havaneres, concurs literari a Europa, Premis Batista i Roca o La Marató de TV3).

L’associació destaca les reunions virtuals amb el departament d’Acció Exterior per zones geogràfiques; la consolidació de ‘Casals en Xarxa’ al Con Sud d’Amèrica, a més de cicles de conferències i concerts de diferents casals amb públic d’arreu del món.

La FIEC destaca la consolidació d’Exterior.cat -del grup Comunicació21– i la creació de RAB Ràdio (Ràdio Amèrica Barcelona), com a eines de comunicació específiques per a la Catalunya exterior.

ROSIQUE, BURGUETE I CABALLERIA

La prioritat més rellevant de la FIEC continua sent acabar amb les queixes reiterades sobre el dret a vot exterior. La federació reclama “reformar les lleis electorals per a permetre la participació democràtica dels catalans de l’exterior”.

En aquest sentit, l’assemblea va tenir tres noms propis: Marta Rosique (ERC), Berta Bruguete (Marea) i Rafel Caballeria (departament d’Acció Exterior). Arran de les novetats respecte el vot exterior, Rosique i Bruguete van abordar la proposició de llei presentada al Congrés -la setmana passada- per part dels republicans.

A més, el responsable del servei de les Comunitats Catalanes a l’Estranger del Govern català, Rafel Caballeria. va presentar les propostes que el Govern de Catalunya ha fet a la Junta Electoral Central (JEC) per facilitar el vot exterior de cara als comicis del 14-F.

EL 2021, 25 ANYS

La FIEC té assenyalat amb vermell el 2021 perquè complirà 25 anys d’existència. En l’assemblea, el president de l’associació, Mario Vendrell (São Paulo), va enumerar els grans objectius de la federació per l’any 2021: dret de vot (amb la mirada posada el 14F), la migració de catalans que no s’atura, la millora en la gestió de les subvencions, la continuitat en l’ensenyament de la llengua a les comunitats infantils, el resgistre de catalans de l’exterior, la projecció cultural a l’exterior i altres.

La FIEC va ser fundada l’any 1996 amb la voluntat de ser un instrument d’acció i informació de les comunitats catalanes de l’exterior. S’hi adhereixen 72 entitats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram