En un comunicat, la FIEC assegura que en cas que es convoquin noves eleccions al Parlament de Catalunya “els 250.218 catalans residents a l’exterior amb dret de vot es veurien obligats, un cop més, a votar amb el desastrós sistema del vot pregat amb les conseqüències ja prou conegudes en termes de privació de vot”. La petició, que no és nova, és fruit de l’augment de més de 10.000 catalans inscrits al CERA des de l’abril de 2019.
Segons la FIEC, el sistema posat en marxa per la reforma del vot exterior mitjançat la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) va modificar les condicions del vot exterior instaurant el sistema denominat del ‘voto rogado’ imposant un tràmit de petició prèvia del vot amb terminis molt curts i gairebé impossibles de complir a la gran majoria de països.
En les darreres eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat a finals de 2019, la FIEC recorda que únicament van exercir el seu dret a vot 22.870 votants exteriors de Catalunya (el 9,3% del total). A més, asseguren que “30.595 els que havien aconseguit pregar el vot, primer filtre que ja va deixar al 87,5% dels votants sense possibilitats de vot pel mal funcionament de la clau telemàtica de sol·licitud o perquè mai van rebre la documentació que permetia pregar el vot”.
Finalment recorden que que “les deficiències de tot tipus en el procés del vot exterior són malauradament nombroses i han estat repetidament denunciades davant la Junta Electoral Central (JEC) sense que aquesta hagi pogut i volgut modificar gran cosa en el procés de vot”. La FIEC va denunciar els fets en un informe després de les eleccions catalanes de 2015 i 2017.