Eulàlia Fàbregas, Antoni Montserrat i Elisenda Bujons, representants de la FIEC en la seva compareixença al Parlament [Foto: Parlament]

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) -a través d’Antoni Montserrat, Eulàlia Fàbregas i Elisenda Bujons- va comparèixer, dijous, al Parlament de Catalunya en la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior per desgranar la realitat de més de 400.000 catalanes i catalans que viuen a l’estranger. El fet migratori, el retorn, l’ensenyament del català a l’estranger i el vot exterior són les principals reivindicacions fetes per la FIEC en la compareixença davant dels representants polítics del Parlament.

En la seva intervenció, Montserrat va assegurar que “la Catalunya exterior no és una cosa nova ni que ha aparegut del no-res, és el resultat d’una història”. En els darrers 30 anys, la població catalana a l’estranger ha passat de 33.000 a més de 400.000 persones. Per això, el representant de la FIEC va reivindicar que “som la segona ciutat de Catalunya, no som un petit col·lectiu, sinó una part de Catalunya que vol participar activament en la vida catalana”.

“A Catalunya hi ha un fenomen migratori que no s’atura, és necessari tenir estratègies per a la sortida i per al retorn”, va recordar Antoni Montserrat

Quant als processos migratoris, Montserrat va explicar que “la tendència migratòria catalana és constant i persistent. La cadena migratòria sempre té un perdedor, mai són cadenes neutres”. I va subratllar que “volem insistir que a Catalunya hi ha un fenomen migratori que no s’atura, és necessari tenir estratègies per a la sortida i per al retorn”.

Respecte el vot exterior, el vocal d’anàlisi de la FIEC va denunciar que “els que estem fora tenim problemes de drets democràtics”. L’associació va recordar el seu paper en la derogació del vot pregat: “No poden canviar la LOREC, però sí que poden millorar les condicions del vot”. Així i tot, Elisenda Bujons va recordar als polítics assistents a la comissió que “Catalunya no té una llei electoral pròpia, i hauríem de tenir-la”.

Antoni Montserrat, vocal d’estudis i anàlisis de la FIEC [Foto: Parlament]

Quant a l’ensenyament de la llengua catalana a l’estranger, Eulàlia Fàbregas va assegurar que “és un dels objectius de la FIEC i de la Catalunya Exterior”. “Estem preparant un mapa sobre on s’ensenya català a l’exterior. Necessitem més material didàctic per als infants, perquè el material actual no s’adequa a les necessitats reals de la Catalunya exterior”, va explicar.

“Catalunya no té una llei electoral pròpia, i hauríem de tenir-la”, reclama la FIEC

Quant al pla de retorn, la FIEC va assegurar que “la Generalitat va iniciar els treballs per crear una estratègia de retorn i amb el govern actual s’ha aturat”. Montserrat va afegir que el pla retorn “ha de cobrir la repatriació del talent, les situacions de vulnerabilitat i les dones que han hagut d’acollir-se als protocols consulars de violència de gènere i per a les quals no hi ha cap altra sortida que el retorn. No hi ha estratègia de retorn i és fonamental tenir-la”.

Així, la FIEC va reclamar que es recuperi el Congrés de la Catalunya Exterior, que no se celebra des de 2018.

El què van dir els grups parlamentaris

La diputada de Junts Anna Navarro va denunciar la vulneració de drets fonamentals i el dèficit democràtic que pateix la comunitat de catalans a l’exterior davant dels reiterats problemes per poder fer efectiu el vot. “Constitueix un dèficit democràtic que perjudica la representativitat del Parlament de Catalunya com a seu de la sobirania dels catalans”, va dir.

El diputat del PSC, Alberto Bondesio va explicar que “en aquest Parlament s’ha intentat dues vegades aprovar a una llei electoral pròpia, però malauradament no s’ha aprovat perquè no hi ha hagut un consens ampli. En prenem nota”.

El diputat dels Comuns Andrés García va dir que “cal una llei electoral pròpia a Catalunya”. La diputada d’Esquerra, Anna Balsera va demanar que “defensem el nostre model de sanitat”.

El diputat del PSC, Alberto Bondesio [Foto: Parlament]

El diputat del PP, Hugo Manchón, va assegurar que “donem suport a la feina per la cultura catalana arreu del món, especialment en llocs on hi resideixen catalans. Crear comunitat és important i cada casal hi treballa”.

El diputat de Vox, Alberto Terradas va lamentar “la fuita de talent que pateix Catalunya a causa de la manca d’oportunitats” i va denunciar que “marxen catalans a l’estranger i venen ciutadans que no s’adapten aquí”.

Quant a les comunitats catalanes, Terradas va dir que “no ens agrada quan s’utilitzen aquestes casals finançats amb diners públics per donar una visió política a favor de l’independentisme. No volem que es destini ni un euro públic a aquestes activitats, per captar vots”.

L’assemblea de la FIEC: molts deures per al proper govern
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram