Font: Ars Electrònica

La firma d’arquitectes 300.000 km/s ha estat distingida amb el premi STARTS pel projecte del Pla director de millora de la qualitat de vida del barri de Ciutat Vella de Barcelona. El premi l’atorguen la Comissió Europea i Ars Electrònica, el festival digital de referència al continent. Els autors del pla i cofundadors de 300.000 km/s, Mar Santamaria i Pablo Martínez, han recollit el premi a Linz (Àustria).

El jurat ha considerat que el projecte de 300.000 km/s és “un camí alternatiu i refrescant per a les tecnologies de la ciutat intel·ligent”. A més, n’ha destacat “l’ús de les arts, la tecnologia i les macrodades” i “dissenyat a través d’un procés democràtic participatiu”.

L’objectiu, segons el jurat, és “trobar un equilibri” entre les polítiques de disseny urbà pensades per als turistes i els altres motors comercials i econòmics de la ciutat, i aquelles que han d’atendre les necessitats diàries dels veïns.

Santamaria i Martínez van iniciar el projecte de regulació de l’ús del sòl al districte de Ciutat Vella de Barcelona l’any 2016 amb la redacció dels estudis previs i mig any més tard va ser el procés de redacció. L’any 2018 va entra en vigor amb la prioritat de minimitzar els efectes dels veïns amb el turisme.

Aquesta és la primera vegada que la distinció recau a una firma catalana i de la resta de l’Estat espanyol. 300.000 km/s ha rebut 20.000 euros pel guardó. És la primera vegada que el premi recau sobre uns espanyols. Des 2016, la Comissió Europea reconeix cada any amb els premis STARTS un projecte en el qual indústria o tecnologia i art col·laboren per obrir nous camins per a la innovació.