Foto: La Geganta

Quan la meva filla Carla tenia dos anys, vaig veure la necessitat de que ella passés estones amb altres nens i nenes de families en les que el català era una de les llengues, per què així poguéssin interactuar en català i/o crear lligams amb els quals poder compartir la mateixa situació vital”, així és com Mireia Serra, una catalana resident a Dinamarca va impulsar la plataforma La Geganta. D’això en fa més de 15 anys. “Tot va començar de manera molt espontània convidant als nens i nenes a casa que volguessin conviure, una estona, en català, un cop a la setmana”, recorda a Exterior.

Serra (Barcelona, 1976) és la directora del Copenhagen Catalan Film Festival, conjuntament amb el muntador cinematogràfic Francesc Sitges. Després d’exercir com a actriu i ballarina, Serra va marxar a viure al nord d’Europa fa gairebé dues dècades. Professionalment exerceix de terapeuta en un centre psiquiàtric a Glostrup treballant amb els pacients des del cos i el moviment per facilitar processos de reconexió amb un mateix i amb l’entorn.

“La Geganta parteix d’un concepte pedagògic i artístic obert. No es tracta només d’aprendre el català”, assegura la seva impulsora, Mireia Serra

“La Geganta parteix d’un concepte pedagògic i artístic obert. No es tracta només d’aprendre el català, sinó de fomentar el desenvolupament de la personalitat com un tot”, diu Serra. “El que a mi m’interessa és ajudar a aquests nens i nenes a ampliar la seva capacitat de comprensió i expressió en català fent un treball que integri aquest procés amb altres processos essencials d’aprenentatge a nivell cognitiu, motriu, afectiu i social”, explica.

El treball de llengua es fa a través d’activitats molt diverses. “Les activitats pretenen potenciar i desenvolupar la memòria, la imaginació, la sensibilitat, la capacitat perceptiva, associativa, representativa i simbòlica, a més d’estimular i afinar la consciència corporal, la coordinació, el ritme i els sentits”, assegura Serra.

Les activitats s’articulen a partir d’una sèrie de principis bàsics que defineixen una manera d’acostar-se a la pedagogia i en aquest cas a l’ensenyament de la llengua.

Foto: La Geganta

L’acceptació de la proposta va estar molt ben acollida per a les famílies integrades per catalanoparlants residents a Copenhaguen. Els divendres continuen sent el dia de trobada de La Geganta. La majoria de nens i nenes que s’inscriuren a la plataforma que va impulsar Serra pertanyen a la comunitat que aplega l’associació Catalans DK -el Casal Català de Copenhaguen-. Si els primers anys, el projecte es va dur a terme a casa de Serra, després va comptar amb una seu: “vaig trobar un local gràcies al suport administratiu i logístic de l’associació Catalans DK”, subratlla.

Els nens i nenes, d’entre 2 i 10 anys, es divideixen en dos grups: un, de 2 a 5 anys, i l’altre, de 6 a 9 anys. Actualment compta amb 25 nens i nenes. “Hi ha hagut anys que havia arribat a tenir 40 nens i nenes”, explica. “Amb el temps s’ha anat professionalitzant, sumant-hi tots els coneixements que tinc de la psicomotricitat”, diu. “He creat un mètode, una manera de fer molt basat en tot allò que ser fer”, afegeix.

Durant un temps, La Geganta va comptar amb una biblioteca física de llibres infantils en català. Hi havia llibres, còmics, CDs i material audiovisual, d’aportacions fetes de famílies vinculades a les classes de La Geganta. “M’agradaria recuperar l’espai físic de la biblioteca, va ser tot un èxit, però de moment no disposem de l’espai”, diu Serra.

Mireia Serra, des de Copenhagen: “La marca Barcelona és un clixé turístic molt arrelat a Dinamarca”

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram