La il·lustradora catalana i creadora dels personatges de ‘Les tres bessones’, fa quatre anys [Pere Francesch]

La delegació del Govern català a França ha posat en marxa el cicle ‘La història s’escriu en [f]emení. Quatre dones que han reforçat els lligams entre Catalunya i França’. Marina Ginestà, Roser Capdevila, Élisabeth Eidenbenz i Carme Karr i Alfonsetti són les protagonistes d’un cicle que finalitzarà el 8 de març, coincidint amb el dia internacional de la dona.

Amb un seguit de videos que s’emetran per les xarxes socials de la delegació del Govern català a França, es vol reivindicar el paper d’un seguit de dones catalanes que van tenir un protagonisme en terres franceses.

Marina Ginestà (Toulouse, 1919 – París, 2014) és filla de catalans i exercia com a traductora. Va participar com a atleta a la Olimpíada Popular. Durant la guerra va ser empresonada, i va acabar exiliant-se a la República Dominicana. Va escriure dues novel·les, la darrera amb l’ajuda del seu fill, anomenada En vindran d’altres.

Roser Capdevila i Valls (Barcelona, 1939) és il·lustradora catalana i autora de Tres Bessones. És l’autora més traduïda del català segons l’Index Translationum de l’UNESCO. Va publicar durant 6 anys a la revista infantil Pomme d’Api -molt coneguda a França- i ha col·laborat amb diverses editorials franceses.

Élisabeth Eidenbenz (Wila, Suïssa, 1913- Zuric, 2011) és l’educadora, infermera i fundadora de la Maternitat d’Elna i va ajudar a centenars de dones refugiades als camps d’Argelès i Rivesaltes. Per a recordar-la, el proper 2 de març tindrà lloc una entrevista a Nicolas Garcia, alcalde d’Elna, i a Serge BARBA, membre de l’associació DAME.

Carme Karr i Alfonsetti (Barcelona, 1865-1943). De pare francès, va ser escriptora feminista poliglota i creadora de la revista Feminal i precursora del sufragi femení a Catalunya. És qui tancarà el cicle amb la participació de l’historiador Josep Lluís Martín Berbois.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram