Catalunya Trade & Investment ha atret 365,2 milions d’euros d’inversions estrangeres el 2019, un 13% més que l’any anterior, segons l’informe anual de 2019. Aquests projectes d’inversió estrangera han suposat la creació de 5.757 llocs de treball (un creixement del 5,5% interanual) i el manteniment d’altres 1.349 llocs de treball (+ 6,3%).

L’any 2019 Catalunya Trade & Invetsment va materialitzar 84 projectes d’inversió. Aquesta és la mateixa xifra que l’any anterior, i la més alta de la sèrie històrica per segon any consecutiu. A més, els 5.757 llocs de treball creats representen el 8,2% del total d’ocupació creada a Catalunya durant el 2019.

Catalonia Trade & Investment és l’agència del govern català per a la inversió estrangera i la competitivitat empresarial . Promou la innovació, la internacionalització, el comerç i el finançament d’empreses i startups catalanes. També organitza missions comercials en països escollits estratègicament per a les seves oportunitats de cooperació empresarial i tecnològica.

A més, ofereix serveis puntuals especialitzats per a inversors i corporacions internacionals , atraient inversions estrangeres directes a Barcelona i Catalunya. Amb seu a Barcelona, ​​Catalunya Trade & Investment opera des de 40 oficines de tot el món i cobreixen més de 100 mercats .

PROJECTES D’INVERSIÓ PER SECTORS

El 80% del volum d’inversions estrangeres atret per Catalunya Trade & Investment el 2019 s’ha destinat a la indústria, especialment en farmàcia, automoció i productes químics i plàstics. Per cadena de valor, la indústria ocupa la primera posició amb un 20,2% del total de projectes d’inversió, seguida d’inversions en serveis , projectes TIC (19%), R + D (14,3%) i logística (7,1%).

Per sectors , és molt rellevant el nombre d’inversions estrangeres realitzades per empreses en els sectors de TIC i Transformació Digital (32,1%); seguit de la indústria farmacèutica (9,5%); logística, comerç electrònic i distribució (8,3%); i productes alimentaris i gourmet (7,1%).

Gairebé la meitat dels projectes atrets el 2019 (un 47,6% ) són Greenfield –inversions d’empreses sense presència prèvia a Catalunya–, cosa que demostra el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors. Les noves inversions de les empreses que ja operen a Catalunya van representar el 22,6% del total de projectes, seguides dels projectes d’ expansió (20,2%).

EUA, PRINCIPAL FONT DE PROJECTES

Els Estats Units són la principal font de projectes, que representa el 17,9% del total de projectes. Alemanya, segona de la llista, representa el 16,7% del total de projectes seguits de França (13,1%). La xarxa de 40 oficines de Catalunya Trade & Investment de tot el món va ser la principal font d’ID, que va ajudar a atreure el 22,6% dels projectes. La segona font (13%) va ser la reunió posterior.