Foto: La matemàtica barcelonina ha estat premiada per la Unió Europea [cedida]

Després de més d’una dècada lluny de Catalunya, Judit Chamorro recull tot el què ha sembrat a l’estranger. La barcelonina, veïna del districte de Sant Martí, ha rebut el premi de la Unió Europea per un projecte per detectar càncer amb microones.

El projecte guanyador s’anomena ‘Coloninfo’, que segons Chamorro “la prioritat és desenvolupar models de generació d’imatges mitjançant microones i software de reconstrucció, per mirar d’obtenir un nou prototip d’ús clínic per detectar càncer”, diu a Exterior.cat. És el colofó després d’obtenir una ‘Marie Curie’, una de les beques amb més reputació per als investigadors.

Després de graduar-se en Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Chamorro va adreçar el seu camí en la investigació com a matemàtica. És a Tolosa de Llenguadoc mentre estudia un Erasmus a la Universitat Paul Sabatier. “Allà és quan descobreixo que puc explorar l’ús de les matemàtiques per a la generació d’imatges. Va ser com un bri d’esperança per seguir la meva carrera com a matemàtica. Hi tinc passió des de ben petita però fins que no vaig descobrir aquest camí no vaig tenir clar que m’hi podria dedicar professionalment”, confessa.

Hi ha dos factors més que la decideixen encaminar-se cap a la recerca a l’entorn de les imatges 3D des de l’òptica mèdica: la mort d’una persona propera de càncer i la passió per la fotografia. Així que vola fins a Madrid per fer el doctorat al laboratori d’imatge mèdica de l’Hospital Gregorio Marañón, adscrit a la Universitat Carlos III.

La tesi doctoral de Chamorro té com a fil conductor la tomografia òptica: “es tracta d’exportar metodologies matemàtiques i físiques per a reconstruir la imatge tomogràfica que visualitza tumors de càncer de manera molt superficial, obtinguts mitjançant mesures des de fora del cos. D’aquí ve el concepte de ‘problema invers’”.

El seu projecte actual tracta de generar imatges d’òrgans interns mitjançant l’exploració amb microones, en comptes d’altres tècniques com l’exploració amb càmeres endoscòpiques que es fa actualment. El software desenvolupat en el projecte es pot extendre a detectar càncers com el d’úter o, fins i tot, per monitoritzar ablacions internes.

La jove barcelonina explica que “amb càmera només es mira cap endavant, no als 360 graus de visualització que li interessen a un metge. Si hi ha un pòlip darrere d’un plec o qualsevol cosa, potser el pot perdre, el metge. Amb això guanyes perquè es té una visió molt més àmplia, però, a més, en càncers com el de pit, es pot saber si és benigne o és maligne”. Un sistema que ofereix dades més precises que l’actual, té un cost més econòmic i, fins i tot, podria instal·lar-se en una ambulància.

BEQUES I PREMIS DE RECERCA

Chamorro obté quatre beques més per seguir la investigació i fa estades a Vancouver (Canadà), Lingby (Dinamarca), Nova Zelanda (Austràlia) i Bordeus (França). Després d’una munió de trasllats i de maletes amunt i avall enfila el camí cap a Barcelona. Actualment treballa a la Universitat Pompeu Fabra. La seva missió és detectar càncer reconstruint imatges.

“Després de dos anys a Nova Zelanda, volia tornar a Europa. A Bordeus avanço en la investigació del modelatge i ‘problema invers’ des de l’àmbit de la cardiologia mesurant els potencials elèctrics al tors del pacient i amb una imatge de ressonància magnètica intentem reconstruir els potencials elèctrics en l’epicardi”, explica la investigadora.

“La ‘Marie Curie’, a banda de ser una beca de prestigi, ens dona visibilitat i enforteix la nostra carrera científica”, reconeix Chamorro. A l’agost finalitza la beca després d’estar premiada per la Unió Europea. “Obtenir una ‘Marie Curie’ ja va ser un premi! El que ha vingut després ha estat el colofó a la feina feta fins ara”, admet.

Després de créixer professionalment arreu del món, ara, la prioritat passa per estabilitzar-se a Barcelona. “Porto mitja vida viatjant i vivint a l’estranger, és una experiència única. Aquells qui volem dedicar-nos a la investigació trobem més a oportunitats a l’exterior. Així i tot, m’agradaria trobar l’estabilitat professional a casa”, rebla Chamorro. Amb més recursos, la investigadora catalana podrà seguir complint el seu somni: investigar des de casa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram