Després d’un any d’aturada amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, torna la Fira del Llibre de Frankfurt (Frankfurt Buchmesse), on la literatura catalana estarà representada amb un estand propi. Amb el lema ‘Catalonia. Land of Books; Barcelona, City of Literature’, acollirà una representació del sector editorial i institucional.
Hi participaran 24 entitats catalanes, així com representants del Departament de Cultura (l’Institut Català de les Empreses Culturals i l’Institut Ramon Llull), de l’Ajuntament de Barcelona, del Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
L’estand, organitzat pel Departament de Cultura a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i compartit amb l’Institut Ramon Llull, el Gremi d’Editors i l’Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu d’oferir una imatge conjunta del sector i proporcionar als professionals un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats.
Pel que fa a la representació del sector, aquest 2021 assisteixen a l’estand català un total de 19 editorials que son: 9 Grup Editorial, Arcàdia Editorial, Associació SDRCA, Barcanova Editorial, Coco Books, editorial Anagrama, Editorial Comanegra, Editorial Efadós, Editorial Flamboyant, Edicions Bromera, Edicions de la Universitat de Barcelona, Grup 62, Grup Enciclopèdia, Mosquito Books Barcelona, Obrador Editorial, Pagès Editors, Tigre de Paper, Vegueta Ediciones i Zahorí Books.
Aparador internacional
La Fira del Llibre de Frankfurt és la fira de llibres i continguts més important del món. Pel seu fort caràcter professional, aquesta fira marca el calendari de la major part d’editorials internacionals.
En els diferents pavellons, fins ara i abans de la pandèmia, s’han anat citant anualment unes 7.000 empreses i editorials de tot el món, s’hi donen a conèixer les últimes novetats i es negocien drets d’explotació de diferents obres a nivell mundial.
L’Institut Ramon Llull ha contribuït a l’augment de la traducció d’obres mitjançant subvencions a la traducció i a la promoció, al llibre il·lustrat, la presència a fires del llibre, el suport als traductors i la cooperació amb les editorials i agències literàries catalanes.
Des del 2002 l’Institut Ramon Llull treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de facilitar la promoció a l’exterior de l’obra dels autors en llengua catalana.