Font: La Casa de la Generalitat de Perpinyà

La Casa de la Generalitat de Perpinyà va cloure, aquest dissabte, la programació d’actes dedicat als 80 anys de la Retirada amb un acte carregat d’emoció i celebrat a la Martenitat d’Elna. En aquest espai tan simbòlic, es van aplegar Remei Oliva i Carmen Rojano, dues mares -ara centenàries- internades al camp de refugiats d’Argelers que fa prop de 80 anys van tenir un fil a la Maternitat.

La trobada entre aquestes dues exiliades va servir per projectar el film El llarg silenci de Quim Paredes, inspirat en la història de Remei Oliva. Totes dues van rebre l’escalf de la setantena de persones que hi van assistir i el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, i l’alcalde d’Elna van obsequiar amb un ram de flor i un cor amb el seu nom, així com un llibre sobre les mares de la Maternitat. A l’acte també hi ha assistit la presidenta de l’associació Dame que va nèixer a la Maternitat i el gironí Joan Pacheco, que va sortir amb la Retirada i va estar a internat en dos camps francesos.

La Maternitat d’Elna, fundada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va tenir un paper rellevant en la retirada. Construït el 1900, el castell va acollir durant el període 1939-1944 mares a punt de néixer, internat als camps d’Argelès, Rivesaltes, Saint-Cyprien i Gurs. Gràcies a la valentia i la determinació d’una dona jove d’ajuda infantil suïssa,

Elisabeth Eidenbenz, 600 nens i les seves mares van ser separats dels camps fins que els alemanys el van tancar el 1944. Tots van ser fills de refugiats espanyols, jueus o gitanos. Fins el 31 de desembre es pot visitar a la Maternitat d’Elna l’exposició La maternité suisse d’Elne d’Elisabeth Eidenbenz (1939 – 1944).