Segons dades de l’Oficina del Censo Electoral, el nombre de catalans inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) ha augmentat en 10.681 persones en un sol any. Les dades són a 1 de maig de 2019 i la població catalana inscrita, major de 18 anys i amb dret a vot se situa en 242.781 persones. Així ho ha comunicat de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

Si la dada es compara amb la xifra de catalans a l’exterior que van tenir dret a vot en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya -el 21 de desembre de 2017- la xifra creix un XX%, ja que a data 1 de maig de 2019 sumen 16.400 electors més respecte els inscrits aleshores que eren 226.381 persones. Les xifres podrien variar tenint en compte el fet que molts catalans residents a l’exterior no s’inscriuen als consolats espanyols, particularment a Europa.

La FIEC ha assegurat en un comunitat que “aquests increments són el producte de l’emigració continuada que coneix a Catalunya”. Tot i així, segons la FIEC, “les xifres totals d’inscrits al CERA es veuen molt influenciades a la baixa en els darrers mesos per les baixes massives d’inscrits catalans i espanyols que s’estan produint a Veneçuela fruit de la situació en aquest país”.

“CONDICIONS DE VOT DESASTROSES”

El Cens Electoral de Residents Absents permet als catalans de l’exterior poder votar en els diversos processos electorals en que tenen dret a fer-ho (eleccions generals, eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Parlament Europeu i referèndums convocats per l’Estat). Ara bé, tenint en compte les eleccions celebrades aquest 2019 a Catalunya i a l’Estat espanyol, la FIEC titlla de “desastroses” les condicions de vot dels catalans residents a l’exterior.

A més, afegeix que “la baixa qualitat democràtica de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) amb el pervers sistema del ‘voto rogado'” va provocar que únicament el 12% dels inscrits catalans exercicin el dret a vot en les eleccions del 21 de desembre de 2017 i només el 7,5% en les eleccions a Corts del 28 d’abril de 2019.

El procés de reforma de la LOREG i a l’abolició dels articles 75 que instaura el ‘voto rogado’ i 42 que redueix els terminis de 54 a 47 dies. Tots els partits polítics s’han compromès a debatre la reforma al Congrés de Diputats. L’opció del vot electrònic farà “imprescindible”, segons la FIEC, per a l’elector català de l’exterior estigui donat d’alta al CERA com a resident permanent. Aquesta proposta està pendent de discussió al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram