
Meritxell Budó, durant la seva intervenció [Foto: ACM]
“Europa comença als nostres carrers, a les escoles dels nostres barris, als serveis públics que defensem cada dia. Europa som nosaltres. Europa som tots”, ha afirmat Budó en el seu discurs, tot remarcant que “els grans reptes globals no es poden abordar amb eficàcia sense els ajuntaments”. Ha defensat també la necessitat “d’internacionalitzar els nostres ajuntaments per incidir en els espais on es decideixen les polítiques que ens afecten”, apel·lant a la legitimitat democràtica del món local.
També s’ha recordat que enguany se celebra el 75è aniversari de la Declaració Schuman que va establir les bases de la creació de la Unió Europea i el 80è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, dues fites transcendentals per l’Europa que coneixem avui en dia.
Meritxell Budó ha dit que “Europa comença als nostres carrers, els grans reptes globals no es poden abordar amb eficàcia sense els ajuntaments”
L’acte institucional ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa; el conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote: i diversos alcaldes i alcaldesses del municipalisme català. També hi ha participat l’exprimer ministre italià, Enrico Letta, i el representant de l’oficina de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Szapiro.

Budó, amb l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni [Foto: ACM]
El text subratlla que els pobles i ciutats són “a la primera línia de la democràcia europea” i reclama un major protagonisme dels governs locals en la presa de decisions europea, especialment davant dels grans desafiaments globals com l’emergència climàtica, la crisi de l’habitatge o l’avenç de l’autoritarisme. “El manifest reflecteix l’esperit europeista del municipalisme català i la seva voluntat de construir una Europa des de baix, des del territori, amb llibertat, igualtat i solidaritat”, ha destacat Budó.
La jornada ha conclòs amb una acció artística a càrrec de la companyia Vero Cendoya i el desplegament d’una gran bandera europea a la plaça, amb la participació conjunta del president de la Generalitat, els alcaldes i alcaldesses i una interpretació musical de l’Himne d’Europa com a símbol d’unitat i compromís col·lectiu.
Meritxell Budó: “El municipalisme català ha de tenir més incidència al món”