L’oceanògrafa Patrizia Ziveri, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha presentat al Parlament Europeu un estudi que confirma la necessitat de lluitar contra la contaminació a la Mediterrània. L’estudi, que va encarregar el Comitè de Desenvolupament Regional-Departament de Polítiques Estructurals i de Cohesió del Parlament Europeu, analitza aquest mar.

Com a conclusions, Ziveri ha exposat que cal lluitar envers l’abocament de deixalles marines i plàstics, millorar la legislació vigent i fer el seguiment de nous contaminants. En paral·lel, l’estudi apunta a la producció massiva de residus i a la seva mala gestió com l’origen de la situació actual.

Les directives de la UE en matèria de plàstics d’un sol ús a França, Espanya, Itàlia i Grècia són també el focus d’aquest estudi, que defensa una estratègia que els redueixi. Per a fer-ho, cal fer restriccions de mercat, gestionar-los millor i arribar a acords entre consumidors i productors.

Aquest estudi se centra en l’àmbit dels oceans, que juntament amb la Terra, les ciutats, el consum i les polítiques, es tracten al programa de recerca estratègic de l’ICTA-UAB.

Algunes de les mesures que proposa són controlar els contaminants emergents; legislar sobre els microplàstics i sobre l’excés de nutrients a l’aqüicultura; crear espais lliures de soroll i apostar per vaixells més silenciosos; aplicar polítiques en rius, aigües residuals i ports; aplicar iniciatives a les ciutats costaneres sobre el seguiment dels residus; i promoure el turisme sostenible a les illes mediterrànies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram