Foto: UAB

Investigadors del grup de recerca GENOCOV del departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) participen en el projecte europeu LIFE NIMBUS, una iniciativa que pretén millorar l’economia circular entre la ciutat i les depuradores a través de la implantació d’un nou model sostenible anomenat ecofactoria.

L’ecofactoria tracta de convertir la tradicional planta depuradora d’aigües residuals en una instal·lació generadora de recursos de valor. Així doncs, ​​es dissenyarà, construirà i s’operarà una planta de demostració a l’estació depuradora d’aigües residuals del Baix Llobregat en què el biometà que generin els residus de la depuradora, els fangs, s’utilitzarà com a combustible per alimentar un autobús públic de la flota de TMB i impulsar el transport verd.

El projecte vol demostrar així la capacitat tècnica i la viabilitat econòmica de la tecnologia Power-to-gas, és a dir, la transformació d’energia elèctrica en gas, basant-se en processos biològics per produir biometà i poder emmagatzemar els excedents de les energies renovables.

El grup de recerca GENOCOV de l’UAB s’encarregarà del disseny, la construcció i el desenvolupament de la tecnologia necessària per al desenvolupament del projecte, i la planta de tractament d’aigües residuals del Baix Llobregat, gestionada per Aigües de Barcelona, ​​serà l’encarregada de produir biometà apte per a la injecció en el transport.

El projecte està coordinat per la fundació Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) i compta amb la participació de la companyia Labaqua i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que aportarà un dels seus autobusos amb una ruta diària de 100 km. NIMBUS està finançat per la Comissió Europea i també compta amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram