Font: ACN

Investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) han iniciat aquest mes de juliol els assajos ‘in vivo’ del projecte ‘Outbiotics’ que té per objectiu eliminar o reduir considerablement els antibiòtics presents als rius del territori Poctefa que comprèn Catalunya, l’Aragó, el País Basc, la Rioja, Navarra, Andorra i els departaments del sud de França.

La iniciativa, liderada per la Universitat de Saragossa (Unizar), es desenvolupa en el marc del programa de cooperació transfronterera INTERREG V, amb un 65% de finançament de la Unió Europea (UE). Els primers resultats revelen restes de fins a sis grups d’antibiòtics a pràcticament tots els 23 rius analitzats, a excepció de l’Aragón Subordán (Osca).

Malgrat que els nivells d’aquests fàrmacs ”no impliquen, per ara, cap problema per a la salut”, segons explica el coordinador del projecte i catedràtic emèrit de Química Analítica d’Unizar, Juan Ramon Castillo, ”cal perfeccions els sistemes d’eliminació en les plantes depuradores”. L’objectiu final és limitar l’aparició de microorganismes resistents als antibiòtics. En aquest sentit, el grup de Fisicoquímica Ambiental de la UdL, liderat pel catedràtic de l’ETSEA i actual rector de la UdL, Jaume Puy, ha analitzat en quines condicions es generen aquests microorganismes resistents.

En el projecte han estudiat els processos d’alliberament de plata tant a l’aigua com a mitjans de cultiu biològic. Ara els experts de la UdL – dels grups de Nutrició i Sistemes Ramaders Sostenibles, encapçalat pel professor Joaquim Balcells, i d’Agronomia i Medi Ambient en Sistemes Agrícoles Mediterranis, amb Carlos Cantero, comprovaran els seus efectes tant als purins com en camps de panís. Mentre, els d’Unizar analitzaran granges porcines i avícoles.

Els rius catalans on s’han pres mostres són el Segre i el Noguera Ribagorçana. ls antibiòtics que s’han trobat són fluoroquinolones, macròlids, sulfonamides, lincosamides, tetraciclines i Beta-lactames. A banda de la UdL i d’Unizar, en aquest projecte participen investigadors de la Universitat de Navarra, l’institut de recerca IPREM-CNRS de la Universitat de Pau (França) i tres empreses: NILSA SA, Laboratoris Enosán SL i PSI Solutions Environnementales.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram