
El secretari d’estat de la UE, Fernando Sampedro, conversant amb el ministre d’Afers Europeus de Polònia i de Luxemburg [Foto: Consell de la UE]
El ministre d’Exteriors de Luxemburg, Xavier Bettel, ha reconegut la sensibilitat del tema, però ha afirmat que no és el moment adequat per abordar-lo, donada la situació internacional. A la reunió, no hi ha assistit el ministre espanyol José Manuel Albares, sinó el secretari d’Estat per a la UE, Fernando Sampedro, que ha acusat alguns països d’“allargar innecessàriament” el debat sense aportar arguments sòlids.
La nova proposta presentada pel govern espanyol per assumir els costos de la mesura, diversos estats membres han expressat reticències jurídiques i econòmiques
Un dels principals esculls continua sent la qüestió legal. Tot i que Espanya assegura que no cal modificar els Tractats per ampliar el règim lingüístic, els serveis jurídics del Consell mantenen que sí és necessari. Països com Àustria, Suècia o Finlàndia han reiterat que no poden donar suport a la proposta fins que aquests dubtes quedin resolts.
Durant la reunió, més de la meitat dels estats han pres la paraula, i molts han coincidit a demanar més claredat sobre els costos i les implicacions legals. La ministra sueca Jessica Rosencrantz ha assegurat que el debat ha estat “molt similar” al de maig i ha deixat entreveure que caldrà més temps per arribar a un acord. El pròxim Consell d’Afers Generals en què es podria tractar de nou la qüestió serà el 16 de setembre.