
Foto: Un viatger a la terminal T1 de l’aeroport d’El Prat [ACN]
Els resultats s’esperen aquest dimarts després d’intenses converses. En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units o Rússia, ni tampoc la major part d’Amèrica, molt afectada ara mateix per la pandèmia de la covid-19. Per contra el llistat inclou: la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda.
Ara bé, aquesta reobertura està subjecte a reciprocitat. És a dir, que la Xina haurà d’aixecar el vet a l’entrada d’europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu. Segons Montero, la reobertura amb aquests països s’iniciarà entre el 2 i el 3 de juliol.
“És un pas importat i cal un abordatge monitoritzat amb mesures de control”, ha dit. A l’espera de l’aprovació oficial de la llista de 15 països aquest dimarts, el govern espanyol ha ampliat provisionalment la prohibició d’entrada des de fora de la UE fins al 8 de juliol.
Tot i l’acord polític entre els estats de la UE per reobrir les fronteres externes amb un limitat grup de països, els governs europeus tenen la competència exclusiva per gestionar els seus controls fronterers, de manera que està a les seves mans aplicar aquesta reobertura pactada a Brussel·les.
Per elaborar la llista els estats han tingut en compte la situació epidemiològica de cada país, com les autoritats estan gestionant la pandèmia i la fiabilitat de les dades. El llistat s’anirà actualitzant cada dues setmanes en funció de l’evolució de la pandèmia.
A meitats de març i en ple pic de la pandèmia a Europa, Brussel·les va apostar per tancar les fronteres externes de la UE quan pràcticament tots els estats membres havien restringit la llibertat de moviment a l’espai Schengen.