El cas que s’estudiarà analitza quina evolució ha tingut la política de clústers a Catalunya i la qual està impulsada per ACCIÓ des de l’any 1992. Poques iniciatives han mantingut la seva activitat d’una manera ininterrompuda durant tant de temps i en el cas català, indica el seu èxit i el valor que aporta a la seva economia quant a facturació o creació de llocs de treball.
Catalunya compta amb un entorn molt favorable, primer com a seu de l’organització TCI Network, la xarxa global de professionals i organitzacions actives en el desenvolupament econòmic basat en clústers. Segon, gràcies a la tradició industrial forta que existeix, i s’hi afegeixen les inversions multinacionals de marques com Microsoft o AstraZeneca.
El programa Catalunya Clústers l’impulsa ACCIÓ i actualment compta amb 27 clústers que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats. Tots ells facturen, anualment, més de 70.000 milions d’euros. Els socis dels clústers són, principalment, petites i mitjanes empreses, però també altres de grans, centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement, empreses emergents i agents de l’entorn.
El 10% dels clústers de tota Europa amb el màxim certificat d’excel·lència són catalans