Foto: Fabrice Corrons és el responsable del departament de català de la Universitat de Tolosa [Rosinha Rojo]

Fabrice Corrons va néixer l’any 1980 en un poble a tocar de Carcassona, a 140 kilòmetres de la frontera. De mare andalusa i pare català, sempre ha estat molt vinculat al català i al castellà, a més del francès. Tant és així, que l’any 2009 va començar a treballar com a professor de català, primer a Lió i després a Tolosa. Actualment és professor d’estudis hispànics i catalans a la Universitat de Tolosa, a més de ser el responsable del departament de català.

El centre ha batut enguany el rècord dels últims 20 anys d’estudiants matriculats per cursar el grau en Filologia Catalana. Aquest curs s’hi han inscrit 413 alumnes, amb perfils molt diferents: “N’hi ha que ho fan per raons biogràfiques, d’altres que estiuegen als Països Catalans i també força estudiants andorrans. Hi ha casos molt diversos, fins i tot en conec un d’una noia que no tenia cap vincle previ amb el català però era una gran seguidora del Barça. Va cursar el grau en Filologia Catalana i ara està estudiant un màster en què tradueix obres d’Àngel Guimerà!”, assegura Corrons a Exterior.cat.

El docent atribueix aquest auge d’estudiants a “l’esforç de l’equip del departament de Català” i recorda que “l’any 2000 hi havia 174 estudiants, enguany hem doblat el número d’estudiants i superem els 400″. En aquest sentit, assegura que “l’augment d’estudiants i d’oferta formativa fa necessari que es creï una segona plaça de professor titular a la Universitat, perquè cada vegada en tenim més necessitat”.

Foto: Estudiants en una de les aules del departament de català de la Universitat de Tolosa [cedida]

S’AMPLIARÀ L’OFERTA 

Precisament, el curs 2021-2022 la Universitat de Tolosa ampliarà la seva oferta de titulacions en estudis catalans, tant en format presencial com a distància, i oferirà un grau en Filologia Catalana, un grau en Filologia Occitana i Catalana i un màster en Recerca i Gestió de Patrimoni en l’Àmbit Occità i Català, a més de dos diplomes universitaris propis.

“La Universitat de Tolosa és, juntament amb la Universitat Carolina de Praga, l’única que ofereix el grau en filologia catalana com a llengua estrangera. A Tolosa, a més, oferim aquests estudis de forma virtual”, apunta Corrons. “No només donem valor a treballar la filologia des d’una perspectiva clàssica, sinó també a fer-ho en un sentit més ampli, introduint-hi elements culturals com cançons o obres d’art. Volem que els estudiants siguin ambaixadors de la llengua catalana”, afirma.

Corrons assegura que l’administració pública dóna suport al foment de l’ús del català a la regió, tot i que la societat civil també hi està tenint un pes fonamental. Segons Corrons, “actualment, s’estan impulsant moltes iniciatives que intenten transmetre la llengua per recrear el vincle entre el jovent i la llengua. Crec que a la Catalunya Nord, després d’anys de desert, s’estan activant unes dinàmiques per motivar els més joves a sentir interès pel català, i això és una feinada admirable”.