
Membres de l’equip UPC Space Program [Foto: UPC]
El conjunt català està integrat per 30 estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i ha dissenyat GAIA, que pesa 65 kg i fa 1,3 metres d’alçada. El vehicle pot transportar un dron de navegació autònoma batejada com a Grasshopper que reconeix punts d’interès.
El ròver català incorpora un braç robòtic amb sis graus de llibertat i disposa d’una pinça modular amb capacitat per recollir mostres. Enguany, la novetat és que s’ha desenvolupat un nou algorisme de navegació autònoma que millorarà el de l’any passat i també té una càmera estèreo amb què observarà el terreny en tres dimensions. A més, es podran observar les seves evolucions des de qualsevol indret del món.
En l’European Rover Challenge, GAIA haurà de completar les vuit proves de l’ERC 2025, que són l’exploració científica del terreny; la recol·lecció i el pesatge d’una mostra de roca amb el braç robòtic; la recol·lecció i el pesatge d’una mostra a 30 cm de profunditat amb el perforador; la construcció de blocs amb el braç robòtic; la navegació autònoma del ròver pel terreny; la navegació autònoma del dron; l’operació en un panell d’interruptors amb el braç robòtic; i la recol·lecció de provetes amb el braç robòtic a contrarellotge.
L’European Space Foundation promou aquesta competició, que enguany celebra la seva onzena edició.
Dynamics UPC Manresa, un equip català que escala llocs al rànquing mundial