Foto: Freepik

Una iniciativa internacional coordinada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona treballa per desenvolupar una plataforma que permeti als productors de vi d’alta qualitat certificar digitalment les seves elaboracions, protegir l’etiqueta d’alta qualitat, garantir estàndards ecològics i facilitar l’accés als mercats estrangers amb certificats acreditats digitalment.

L’equip multidisciplinari d’experts que formen part d’aquest projecte està encapçalat per l’investigador del Departament de Química Física i Inorgànica Vladimir Baulin i, a través de la plataforma WineCreators, apliquen tècniques d’intel·ligència artificial i implementen tecnologies digitals com la cadena de blocs.

Al llarg de tot el procés el productor pot certificar i demostrar les seves pràctiques d’agricultura regenerativa. “També li permet compartir el coneixement de la cocreació amb altres productors, ja que aquesta transició a l’agricultura regenerativa requereix el canvi global cap a estàndards de qualitat i ecològics”, explica Vladimir Baulin.

La plataforma WineCreators aplica la intel·ligència artificial per documentar tots els processos de producció

El projecte estableix un mètode per mesurar i certificar digitalment la qualitat del vi, i per dotar de valor el procés de creació amb l’enregistrament massiu de dades crítiques. Segons l’investigador, aquesta iniciativa serà útil per als productors a l’hora de decidir sobre la seva collita o vins d’alta qualitat produïts; per als clients, que tindran accés a una informació segura sobre el producte, i també per altres agents relacionats amb el món del vi o de l’enoturisme.

Les tecnologies aplicades en el marc d’aquest projecte permetran garantir l’origen i els processos en la producció, però també per comparar productors i productes i predir la qualitat del vi mitjançant criteris objectius d’anàlisi de dades massives mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial.

En aquesta iniciativa, Digital footprint of the wine quality and valorization feedback in blockchain,  coordinada per la URV, hi participen catorze socis internacionals, representants de diferents disciplines com la microbiologia, la informàtica, l’empresa o l’economia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram