Part de l’equip de Providence+ [Foto: UPC]

L’equip de científics Providence+, que lidera el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és un dels finalistes del concurs XPRIZE Rainforest, una competició mundial que es resoldrà el juliol de 2024 a Ruanda.

Com l’únic representant de l’estat, el conjunt català competirà amb el projecte Deep-Rainforest Operational Platform (DROP) per a monitorar la biodiversitat en temps real. Tot plegat, a partir de sensors i intel·ligència artificial desplegats amb drons i en una solució que és escalable i té un cost baix. La tecnologia que ha desenvolupat permet recollir dades bioacústiques i mostres d’ADN mediambiental.

El grup Providence+ pretén deixar empremta i aconseguir que la tecnologia que desenvolupi s’integri en una bio economia responsable que ajudi a millorar la recerca i preservar la salut de les selves tropicals. És per això que l’equip de científics que l’integren crearan una estructura de dades en obert a disposició de la comunitat científica.

La competició XPRIZE Rainforest dura cinc anys i va començar el 2019, amb un pressupost de deu milions de dòlars. Durant aquest lustre, ha reptat científics d’arreu del món a què desenvolupin noves tecnologies per a estudiar exhaustivament la biodiversitat de les selves tropicals. L’objectiu és alçar la veu en defensa d’aquests ecosistemes i millorar-ne el coneixement.

La UPC monitoritza l’Amazones amb tècniques d’Intel·ligència Artificial
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram