Representació d’una estrella binària [Foto: Mark Garlick/University of Warwick/ESO]

Un grup d’investigadors del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) prendrà part en un dels projectes que selecciona el consorci 4-meter Multi Object SpectroscopyTelescope, el 4MOST.

El grup, que coordinen el professor de la UPC Alberto Rebassa i la investigadora de la Universidad Técnica Federico Santa María (USM), a Xile, Odette Toloza, pretén observar 77.000 estrelles binàries d’un tipus en què estan formades per una estrella de tipus solar i un nan blanc.

Aquesta observació permetrà al grup d’investigadors resoldre problemes com l’evolució de les estrelles binàries compactes, la relació entre l’edat i la metal·licitat de la Via Làctia o quines són les propietats físiques i magnètiques de les estrelles de tipus solar.

Pretén observar 77.000 estrelles binàries d’un tipus en què estan formades per una estrella de tipus solar i un nan blanc

L’instrument 4MOST pertany a l’Observatori Europeu Austral i neix amb la intenció d’observar més de milions d’objectes celestes a l’hemisferi sud, per tal de resoldre els problemes de l’astronomia moderna. El 4MOST s’acoblarà al telescopi VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) i s’ubica a Cerro Paranal (Xile).

El grup que lideren Rebassa i Toloza compta amb els investigadors Roberto Raddi i Santiago Torres, que també formen part del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la UPC.

Tots ells integren un grup de 30 investigadors de 18 institucions i països diferents (Regne Unit, Alemanya, Xile, la Xina, Itàlia i els Estats Units)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram