Font: UVic-UCC

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) coordinarà el projecte de recerca Fertimanure per convertir dejeccions ramaderes en biofertilitzants. Finançat en el marc de la convocatòria de reptes socials Horitzó 2020, és una de les més competitives d’aquest programa marc de la Unió Europea.

Les explotacions ramaderes d’Europa generen a l’entorn de 1400 milions de tones de fems cada any, més del 90% dels quals tornen als camps de cultiu en forma d’adobs. L’ús d’aquestes dejeccions ramaderes com a fertilitzants agrícoles no es fa de forma eficient ni prou controlada, fet que deriva en un problema de concentració de purins, que perjudica els conreus resultats i contamina tant el sòl com l’aigua.

El projecte de recerca Fertimanure donarà resposta a aquest problema desenvolupant tecnologies innovadores que convertiran les dejeccions ramaderes en biofertilitzants d’alt valor afegit. Fertimanure té una durada de 4 anys, començarà oficialment l’1 de gener de 2020 i compta amb un pressupost total de 8 milions d’euros, dels quals 1,03 van destinats al CT BETA, que coordinarà un consorci format per 21 socis.

LIDERATGE CATALÀ I PROJECTE PILOT A OSONA

Només a Catalunya el projecte comptarà amb un pressupost de gairebé 2 milions d’euros per desenvolupar un pilot demostratiu per a la valorització de purins i de gallinassa. Aquest pilot s’instal·larà a la comarca d’Osona, en una de les granges de la Cooperativa Plana de Vic i l’operaran el CT BETA i el Centre Tecnològic LEITAT.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat també participa en el projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram