El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats reunit a Barcelona [Foto: XVU]

La Xarxa Vives d’Universitats (XVU), institució que coordina l’acció conjunta de 22 universitats, ha aprovat aquest divendres la Carta Universitària de la Llengua, un document per donar impuls a l’ús del català.

Segons un comunicat, el document vol ser una eina de treball conjunta per donar un impuls a la llengua catalana en l’ús institucional, en la gestió, la docència, la recerca, la publicació i la comunicació per enfortir la llengua pròpia en l’esfera acadèmica.

La carta s’ha aprovat en la sessió plenària ordinària del Consell General de la XVU, que s’ha celebrat a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana. La XVU integra universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya.

El document pretén enfortir la llengua pròpia en l’esfera acadèmica

El Consell General ha destacat que l’aprovació del document suposa “un pas decidit” que permetrà l’avanç social de la llengua pròpia en la universitat. El text, aprovat per unanimitat dels rectors de les 22 universitats, estableix un marc per al seguiment de la política lingüística, a través de principis, recomanacions i indicadors, tenint en compte el marc legal dels diferents territoris del domini lingüístic.

Entre les recomanacions que preveu el nou text aprovat hi ha, per exemple, que cada universitat garanteixi un equilibri “raonable” entre el català i les altres llengües d’ús institucional en els màsters i en els doctorats, que s’incrementi la proporció de la docència en català sobretot en graus i màsters professionalitzadors.

És un document de compromisos anàleg a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

També detalla recomanacions en àmbits com la recerca, com per exemple, crear incentius econòmics per afavorir la redacció en català de les tesis doctorals, els treballs de fi de grau i els treballs de fi de màster.

En l’àmbit internacionalitzador, la carta recomana, entre altres, potenciar l’acollida lingüística i cultural de l’alumnat de mobilitat entrant o dur a terme l’acollida lingüística i cultural del professorat visitant.

Segons la XVU, la Carta Universitària de la Llengua ha de permetre la particularització d’estratègies per a ser viable com a marc comú, “preservant la identitat de cadascun dels territoris i encarant reptes com la transformació tecnològica, el multilingüisme i la globalització”.

És un document de compromisos anàleg a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.

La Xarxa Vives d’Universitats reclama des de l’Eurocambra la inclusió del català a l’Erasmus+
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram