
La presidenta de l’ACM i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, signa un acord amb Yang Dongping, vicepresident del Think Tank internacional de la Ruta de la Seda [Foto: ACM]
La delegació ha pogut visitar cinc grans pols d’innovació (Beijing, Shenzhen, Jiangsu, Hangzhou i Shanghai), seleccionats per la seva especialització complementària en transformació digital, sostenibilitat urbana i solucions de governança intel·ligent.
L’objectiu central del viatge ha estat analitzar experiències pioneres en àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la gestió urbana, el desenvolupament de ciutats intel·ligents, els sistemes predictius en serveis públics, la mobilitat sostenible o l’administració digitalitzada. També s’han mantingut trobades amb institucions locals i agents del món tecnològic i universitari per explorar aliances i possibles projectes pilot transferibles al context català.

Trobada de la delegació de l’ACM a la Universitat de Tsinghua [Foto: ACM]
Entre les trobades destaca la reunió amb l’Associació xinesa de Joves Empresaris (China Young Entrepreneurs Association) per obrir vies de col·laboració institucional i empresarial, o la visita al parc tecnològic de l’empresa TBEA, líder mundial en transformadors elèctrics i energies netes, on es va abordar el paper de la innovació aplicada a la transició energètica i la gestió de xarxes intel·ligents.
El 29 de juny també es va prendre part en l’acte institucional “Ciutats de la Ruta de la Seda, cap a un futur verd”, i es va participar en una taula rodona sobre el futur de l’energia elèctrica i l’emmagatzematge al sector industrial català i espanyol amb representants ministerials i acadèmica de primer nivell. També es va signar un acord de cooperació estratègica amb Yang Dongping, vicepresident del Think Tank internacional de la Ruta de la Seda (Silk Road International Think Tank).
El dilluns 30 de juny, la delegació va visitar la Universitat de Tsinghua, amb una doble sessió a l’Escola de Medi Ambient i el Schwarzman College, un espai de referència mundial per a la formació de futurs líders globals. Es va compartir experiència sobre polítiques ambientals, sostenibilitat urbana i lideratge en la gestió pública. El mateix dia es va visitar l’empresa Soaring Electric Technology, especialitzada en solucions d’energia neta i sistemes d’emmagatzematge energètic d’alta capacitat. La companyia destaca per la seva innovació aplicada i per col·laborar amb clients internacionals i universitats com Tsinghua.
La visita a la Xina s’alinea amb el compromís de l’ACM amb la innovació municipal, el desenvolupament sostenible i la construcció de ciutats més intel·ligents
El viatge també ha inclòs una trobada amb la Chinese Academy of Social Sciences (CASS), el principal think tank estatal de ciències socials i humanitats de la Xina, amb vincles globals amb entitats com la UNESCO. Aquesta trobada ha permès intercanviar enfocaments sobre polítiques públiques i processos de modernització institucional.
A la ciutat de Shenzhen, la delegació catalana ha participat en trobades amb destacades organitzacions empresarials com Yuanqi Hui i la Youth Chawnese Sodality of Shenzhen, que agrupen centenars d’empreses innovadores i startups de la regió. També s’han explorat vies de col·laboració en sostenibilitat, transició digital i formació de joves líders i s’ha pogut visitar l’ajuntament de Shenzen.

Visita al parc tecnològic de l’empresa TBEA [Foto: ACM]
Mentre que el 6 de juliol es va visitar l’empresa Dahua Technology, pionera en oferir sistemes de videovigilància i smart city basats en l’ús de la IA per gestionar la ciutat de manera més segura i eficient. I el 9 de juliol la delegació catalana va ser rebuda oficialment per l’Ajuntament de Minhang, municipi de Shanghai, amb qui s’han establert contactes institucionals orientats a intercanvis futurs.
“Ha estat una oportunitat excepcional per detectar noves tendències globals en governança urbana i pensar com adaptar-les als municipis de Catalunya”, subratlla la presidenta Budó
En aquest marc, la presidenta Budó ha subratllat l’ocasió estratègica per “conèixer experiències internacionals d’alt nivell, teixir aliances i obrir camins de col·laboració real entre municipis catalans i actors globals que desenvolupen models eficients, innovadors i sostenibles”. La presidenta de l’ACM destaca que el viatge “ha estat una oportunitat excepcional per detectar noves tendències globals en governança urbana i pensar com adaptar-les als municipis de Catalunya, respectant sempre la nostra identitat i els nostres valors democràtics”.
A través d’aquesta iniciativa, l’ACM referma el seu compromís amb la innovació municipal, el desenvolupament sostenible i la construcció de ciutats més intel·ligents, resilients i centrades en les persones.
L’ACM defensa un nou model de finançament local en una trobada amb Junts i ERC a Madrid