Després del monòleg és prevista una xerrada i un debat. L’activitat està dirigida a joves a partir de 12 anys. L’aforament és limitat i l’entrada és gratuïta, però cal reservar entrada a [email protected].
L’activitat l’organitzen Catalanets e.V i el Casal català de Berlín (Katalanischer Salon e.V.) amb el suport de l’Instituto Cervantes de Berlín.
Neus Català, un símbol de la lluita anifeixista
Neus Català és una figura clau de l’antifeixisme. Afiliada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i després al PSUC, va travessar la frontera francesa amb 180 nens, quan els franquistes van entrar a Barcelona el 1939. Durant la guerra havia col·laborat en la custòdia de nens orfes.
Ja a l’exili, va lluitar a la Resistència francesa amb el seu marit. Tots dos van ser capturats pels nazis i enviats a camps de concentració, on ell va morir. Català va estar al camp de Ravensbrück (Alemanya) fins al maig de 1945.
Després va tornar a França, on va continuar militant en organitzacions antifranquistes. En tornar a Catalunya, va militar al PCC i a EUiA i mai va deixar de lluitar pels drets i les llibertats i contra el feixisme. Va morir a l’abril de 2019 als 103 anys.
La Generalitat de Catalunya la va distingir amb la Creu de Sant Jordi l’any 2005 i la Medalla d’Or l’any 2015. L’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic l’any 2014. A més, l’any 2015 va ser declarat l’Any Neus Català.
La Berlinale gaudirà del talent audiovisual català