
Una usuària de l’aeroport del Prat observant la pantalla de vols [Foto: ACN]
Les rutes que encara no s’han reactivat són les que connecten Barcelona amb tres dels destins principals a la Xina, com Pequín, Shanghai i Hong Kong; i amb Lima, a Sud-Amèrica. En canvi, els vols amb Nord-Amèrica s’han recuperat notablement. Pel que fa el nombre de companyies aèries, actualment només es troben un 7% per sota el 2019, amb 112 davant les 121 d’aleshores.
El Prat encara no ha reactivat els vols amb les principals destinacions de la Xina ni amb Lima
Tot i les més de 100 aerolínies a l’aeroport del Prat, Vueling concentra el 66% de les rutes domèstiques i el 36% de les europees, segons apunta l’Observatori. En total, hi ha 36 aerolínies que operen destinacions intercontinentals (-14% respecte al 2019), 75 que ho fan en rutes a Europa (-4% en comparació al 2019) i 11 que operen vols a l’Estat (-21%).
En total, van ser 41,6 milions de viatgers, una xifra que representa un increment del 109% en comparació al 2021 però encara un 21% menys que al 2019, en línia amb altres aeroports europeus.
D’altra banda, l’aeroport de Barcelona s’ha situat com el setè a nivell europeu en tràfic total de passatgers i si es té en compte el període entre gener i setembre és el segon en tràfic en origen-destinació al mateix aeroport, només superat per Londres Heathrow. A més, el percentatge de passatgers en connexió ha crescut i s’ha situat en el 12%.