La festa de Sant Joan ha estat històricament una de les festes per excel·lència a l’Alguer, un element més que uneix la ciutat catalana de Sardenya amb la resta de les terres catalanes. Enguany l’emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha fet que s’hagi vist reduïda la celebració a l’àmbit familiar, sense les manifestacions públiques tradicionals.

Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural de l’Alguer, explica que “la festa de Sant Joan és una tradició antiga i que s’ha mantingut viva com arreu del Mediterrani”. La tradició a l’Alguer és que els minyons s’encarreguin de preparar la fusta que cremarà durant la foguera, la mateixa nit de Sant Joan.

“Com a anècdota, temps enrere, hi havia una competició per veure quin era la foguera que cremava més amunt”, recorda Sechi. Afegeix que “la foguera escenificava l’entusiasme de la gent, fins i tot, aquells qui observava des del balcó l’alegria dels minyons que, els més valents, saltaven per sobre les flames”.

A l’Alguer, l’acte més multitudinari es viu a la muralla durant l’arribada de la flama del Canigó. “Té un significat molt especial per les nostres arrels tant per la llengua com per la cultura catalanes”, assegura Esteve Campus, president d’Òmnium Cultural de l’Alguer. La flama del Canigó arriba en barques i torxes escenificant un moment molt entrenyable.

Fruit de l’esforç de diverses entitats, l’Alguer ha mantingut la festivitat de Sant Joan. Una de les activitats és la passejada per la platja amb la degustació de la tradicional coca. “Fins el segle passat, era una de les festes més rellevants. Enguany, a causa de la pandèmia no l’hem pogut celebrar com voldríem, però la tradició continuarà l’any que ve”, rebla Campus.

El reportatge sobre la festa de Sant Joan a l’Alguer ha estat emès dins la campanya  ‘La Catalogna raccontata agli italiani’, que promou la delegació del Govern català a Itàlia. Les imatges que il·lustren el vídeo són a càrrec de Michele Canu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram