Presentació de l’Any Fortuny [Foto: ACN / Arnau Martínez]

Des d’aquesta setmana i fins al novembre de 2025 es commemorarà l’Any Fortuny, coincidint amb el 150è aniversari de la mort d’un dels pintors més importants del segle XIX. El calendari d’activitats tindrà l’epicentre a Reus, on va néixer, i farà parada en ciutats on va viure i treballar com ara Madrid, Roma, París, Tànger, Venècia i Nàpols, entre altres.

El programa s’ha dissenyat amb la voluntat de “revisar” l’obra de l’artista, segons ha explicat el comissari de l’any, Francesc Quílez. L’historiador ha remarcat que amb el programa volen obrir “noves línies d’interpretació” del pintor amb una “mirada més contemporània”, davant els “clixés” que han envoltat Marià Fortuny.

La programació de l’Any Fortuny portarà a conèixer l’artista català en diferents ciutats de l’Estat espanyol (Madrid, Granada, Sevilla i Almeria), a més d’internacionals. S’hi impartiran conferències i s’organitzaran taules rodones en ciutats relacionades amb l’artista “transfronterer”, descriu Quílez.

La celebració de l’Any Fortuny s’inscriu en el conjunt de commemoracions de la Generalitat de Catalunya per l’any 2024 i s’impulsa des de l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Fortuny, una figura cabdal

Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874) està considerat el millor pintor català del segle XIX i destaca per la gran projecció internacional que va tenir la seva obra en el període. Cal destacar la contribució de Fortuny per la dignificació de la pràctica del dibuix i del gravat, fins al punt que se’l reconeix com un dels autors més canònics de la disciplina. Les seves llargues estades a Roma i París li van proporcionar una xarxa de contactes que promourien la seva obra arreu.

Foto: Govern

Brussel·les i Berlín celebren els cent anys d’Estellés
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram