
L’escriptor Joan Fuster [Foto: Institució de les Lletres Catalanes]
Així ho ha confirmat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i el comissari de la commemoració, Enric Sòria, en la presentació dels actes de commemoració de l’efemèride.
Coincidint amb la Feria del Libro de Madrid es presentaran totes les novetats i reedicions en castellà de l’obra de Fuster. Al Regne Unit -la tardor de 2022- es promouran un seguit de presentacions de llibres de Fuster aprofitant la publicació en anglès de Judicis finals. En el darrer trimestre de l’any és prevista la presentació de la traducció a l’anglès de Judicis finals a la New York University.
Durant la commemoració de l’Any Fuster és previst tota mena d’activitats per reivindicar una de les figures literàries més rellevants dels Països Catalans de la segona meitat del segle XX.
En l’àmbit internacional, també està prevista la traducció a l’anglès i al castellà de l’obra Consells, proverbis i insolències, a l’anglès de Judicis finals, així com la traducció al castellà de Sagitari.
L’objectiu de l’Any Joan Fuster és aprofundir i difondre al màxim el coneixement de l’obra fusteriana, destacar-ne la seva enorme importància i ressaltar la seva vigència en el nostres dies, com a impulsora d’un pensament crític, exigent i lliure.
L’Any Joan Fuster -una de les commemoracions decretades pel Govern aquest 2022- l’impulsa el Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes.
De Sueca a referent de les lletres catalanes
Joan Fuster i Ortells (Sueca, Ribera Baixa, 1922-1992) va iniciar els estudis de Dret a la Universitat de València i combina els estudis amb la formació autodidacta que l’encaminarà cap a la via de crític i columnista d’ofici. Una part molt considerable del treball de Fuster tracta temes relacionats amb el País Valencià i, més concretament, amb les seves peculiaritats socials, polítiques i culturals. Però el conjunt de la seva obra és divers, va molt més enllà i gira entorn de les grans qüestions intel·lectuals del segle xx.
L’obra de Fuster, a més de ser diversa quant a temes, també ho és pel que fa les tècniques i gèneres. El 1962 publica Nosaltres els valencians, llibre essencial per conèixer la història, la cultura i els problemes d’identitat nacional del País Valencià. Dos anys més tard, el 1964, publica el també imprescindible Diccionari per a ociosos on Fuster repassa els grans temes del segle xx al costat de temes més quotidians.
Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos premis i distincions. Destaquen el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i la Medalla d’Honor de la Generalitat de Catalunya (1983). A títol pòstum el Consell de la Generalitat Valenciana li concedeix l’Alta Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana.