Meïa Santiago viu en un apartament compartit a Bushwick (Brooklyn). És aquí on l’artista de Manresa ha composat el seu primer treball discogràfic, superant així la pandèmia, que li ha impedit fer actuacions en directe perquè Nova York ha viscut un any completament deserta.
El single ‘Rats’ és una adaptació d’un tema del productor Kelsey Warren, dedicada als abusos de la indústria. “Les rates, molt presents en l’escenari nocturn a Nova York, simbolitzen les persones tòxiques tan presents que hi ha a la vida. Fins i tot, com a dona has de lluitar perquè aquestes rates no t’enfonsin, en un sensació d’amenaça”, explica Meïa Santiago.
A ‘Rats’, l’artista de Manresa denuncia, al mateix temps, els preus abusius de l’habitatge a la ciutat dels gratacels. “És paradoxal com Nova York és la ciutat que tothom desitja viure-hi i, en canvi, per a viure-hi cal fer-ho com a rates. Vivim amb una sensació d’amenaça per aquests agents immobiliaris, que acaben sent depredadors, rates”, subratlla.
Meïa Santiago ha cuinat el seu primer EP a foc lent i l’ha donat a conèixer a poc a poc. Primer va desvetllar ‘Angels in NYC’, un homenatge hip hop a Federico García Lorca, i que la va escriure conjuntament amb el compositor Itaal Shur, guanyador d’un Grammy per la cançó ‘Smooth’ de Santana i productor i compositor en múltiples àlbums de l’artista Maxwell. Els arranjaments són de Kelsey Warren, de Blak Emoji. Després va ser ‘My flame’, una adaptació de la cançó de Bobby Caldwell de 1978, on l’artista de Manresa canta la tornada en castellà. “He intentat que no es perdés l’ànima, ni la seva musicalitat”, confessa.
Una artista que madura a les Amèriques
‘Stoop n°6’ és el punt d’inflexió de la trajectòria artística de Meïa Santiago, qui abans de fer el salt musical als Estats Units, havia publicat un àlbum i un Ep sota el segell discogràfic de Picap. Encara a Catalunya, Santiago va produir amb Dani Vega, del grup Mishima, l’EP Mülzien 25, on hi estava inclòs el tema ‘Be gentle my love’.
Va ser aquest senzill el qui li va obrir la porta a Nova York, i és que amb ell va guanyar el certamen mensual de cinema independent Aphrodite Film Awards de Nova York, en la categoria Best Piece of Music, el 2018. També al festival de cinema de Califòrnia li van reconèixer el videoclip de la cançó ‘Beyond the angle of Horror’, dedicat a la fotoperiodista franc marroquina Leila Alaoui, assassinada a Burkina Faso.
Ja establerta a Nova York ha entrat a formar part del management Paradise Hill Productions, fundat per Aaron Casserley Stewart, qui va ser cantant de la prestigiosa banda nord-americana Sounds Of Blackness (guanyadora d’un Grammy), representat de Black Lives Matter i del Conservatori de Leeds.Sota aquest nou management i entre artistes com Matt Hoy de UB40 o Malcolm Joseph, baixista de Grace Jones, Meïa Santiago està preparant un nou projecte amb Morris Hayes, teclista de Prince i director musical de la banda de Prince, New Power Generation, el qual és un dels principals mentors de la productora.
Amb el seu primer treball autoeditat sota el braç, la manresana vol fer carrera abans als Estats Units i seguir treballant-hi. “El meu somni artístic és als Estats Units. Així i tot, m’agradaria exportar la meva música a Catalunya, Anglaterra, Alemanya o els Països Baixos, que són indrets on l’electro pop, la música dance creativa que jo faig s’escolta molt bé”, rebla.
La posada en escena de Meïa Santiago coincideix amb l’obertura, de nou, de portes en fora de Nova York, que comença a vèncer la pandèmia. Així, la cantant de Manresa té previst estrenar l’EP el proper 20 de juny a l’escenari de La Nacional, al barri de Chelsea de Nova York. En aquest espai es projectarà el nou videoclip del single ‘Rats’ i Meïa Santiago presentarà amb banda ‘Stoop n°6’, un somni a foc lent que ha mantingut la flama de la manresana a la ciutat dels somnis.