Foto: L’artista Moni Carrica mostrant la fotografia que es va fer amb Pasqual Maragall, l’any 2010 a La Plata [cedida]

L’artista Moni Carrica (La Baulache, Argentina, 1954) presentarà aquest divendres 11 de setembre la mostra ‘Els presidents de la Generalitat’, que s’estrena de forma virtual a través del canal de Facebook del Casal dels Països Catalans de La Plata. La sessió és prevista a les 21 hores (hora catalana) i a les 16 hores (hora argentina).

Carrica, que no té cap lligam amb Catalunya, fa més de 30 anys que viu a La Plata. L’any 2007 va decidir aprendre català a través de les classes que promou el Casal de la ciutat argentina. “M’hi vaig enamorar des del primer dia gràcies, també, a la professora Esther Bernet. I des d’aleshores la meva connexió amb Catalunya i el català no ha parat de créixer”, assegura a Exterior.cat. Més endavant va fer cursos de conversa i de literatura catalana.

La trajectòria artística de Carrica ha estat lligada al retrat i al dibuix, tot i que també ha treballat en ceràmica. A mesura que ha anat madurant, Moni Carrica també ha utilitzat altres tècniques: des de l’aquarel·la, a l’acrílic fins a la pintura asfàltica.

DE MACIÀ A TORRA

L’origen de la mostra ve de lluny. Un any després d’iniciar les classes d’aprenentatge de català va exposar una mostra de retrats de llapis. Un d’ells, era el president Francesc Macià. “Quan va acabar la mostra, vaig regalar el retrat al casal, tenint en compte que la sala d’activitats porta el nom de Macià”. Des d’aleshores, presideix un dels espais del casal.

Veient l’acceptació que va tenir el retrat de Macià, l’artista argentina va anar més enllà. “Vaig tenir la idea de fer el mateix amb la resta de presidents que van venir posteriorment i convertir-ho en una galeria”, admet. A més de Macià, durant una dècada Carrica ha dibuixat els presidents Josep Irla, Josep Tarradellas, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra.

Per elaborar els retrats, Carrica no només s’ha basat en la imatge institucional dels presidents. L’artista admet que “amb l’excusa dels retrats, he pogut descobrir els personatges a través de les cerques a la xarxa. Ha estat una manera de conèixer millor Catalunya”, diu.

Hi ha un president, però, que es va guanyar l’admiració de Carrica. “Fa uns anys enrere, quan ja no era president, va visitar La Plata i vaig tenir el plaer de conèixer-lo personalment. Aquell carisma, em van atrapar. Es tracta de Pasqual Maragall, a qui li guardo una estima molt especial”, subratlla l’artista.

Els retrats als presidents tenen una mida de 21×29 centímetres. Tots ells estan exposats a la seu del Casal dels Països Catalans de La Plata, tot i que aquells que estiguin interessats podran descobrir-los de forma virtual en la sessió prevista per divendres.

I DESPRÉS, QUÈ?

Quan se li pregunta per la possibilitat de veure exposada la mostra en algun espai de Barcelona dibuixa un somriure gegant. “Seria un somni fet realitat perquè seria veure l’exposició en el lloc adequat. En cas que fos possible, seria una il·lusió immensa que serviria per tancar el cercle”, confessa l’artista.

“L’any passat vaig poder visitar Europa primera vegada amb el meu marit i vam visitar Barcelona i el camp de Tarragona”, explica a Exterior.cat. Als seus 66 anys, Moni Carrica té la maleta a punt per si ha de creuar, de nou, l’Atlàntic tot i la pandèmia. Mentrestant, des de La Plata seguirà fent allò que l’ha apassionat tot la vida: ser retratista.