Antoni Montserrat, vocal d’estudis i anàlisis de la FIEC durant la seva intervenció en l’assemblea [Foto: Exterior.cat]

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) va celebrar diumenge l’assemblea general oberta en la qual va tornar a reivindicar-se com el pulmó associatiu de la Catalunya exterior. Prova d’això és la tasca imprescindible, incansable, i possiblement, gens agraïda que fan els representants de la FIEC en benefici dels catalans i catalanes a l’estranger.

En l’assemblea, hi van aparèixer temàtiques recurrents -des del vot exterior a la llei electoral pròpia, i també de nous, com ara la posada en marxa dels Fòrums FIEC, unes sessions virtuals trimestrals d’aprenentatge per als integrants de les comunitats catalanes a l’exterior. “Serà una molt bona eina per estar més connectats”, va dir Eulàlia Fàbregas, vocal territorial de la FIEC. El pròxim 6 de juliol es farà una primera sessió “per decidir les temàtiques que més interessin”, va afegir Fàbregas. Entre les temàtiques, destaquen l’escola catalana a l’exterior, el relleu a les juntes directives o els serveis que ofereix la Generalitat.

El vot exterior i la participació no remunten

Tot i els esforços que va fer la FIEC -amb l’acompanyament dels partits catalans a Madrid- perquè el govern espanyol derogués la vot pregat, en les eleccions europees, la participació va ser d’un 7,05%. “Una dada molt trista, continuem molt lluny de la participació desitjada”, va expressar Antoni Montserrat, vocal d’estudis i anàlisis de la FIEC, qui també va denunciar que “un 14% dels vots registrats als consolats espanyols es perden”. Així i tot, Montserrat va explicar que “cada cop ens adrecem a la Junta Electoral Central els enviem un informe amb les incidències registrades, ens ho agraeixen, però no canvia res”.

Quant a les eleccions europees del 9-J, continua pendent conèixer el recompte de vots de les circumscripcions de Girona i Tarragona. De les dades obtingudes a Barcelona i Lleida el 9-J a l’exterior, Montserrat va manifestar que “posen en relleu el fenomen d’abstenció política que afecta l’independentisme”.

Els assistents a l’assemblea virtual de la FIEC [Foto: FIEC]

Una llei electoral pròpia com a solució

Un dels punts de l’ordre del dia que va generar més debat en l’assemblea va ser la d’instar a la classe política catalana d’impulsar una llei electoral pròpia que, segons Montserrat, “pugui millorar les facilitats de vot i pugui adaptar els calendaris del procés electoral”. En aquest context, la FIEC es mostra partidària que s’impulsi una llei electoral pròpia i, al mateix temps, donarà suport a la proposta de Catalansalmon, qui està estudiant la possibilitat d’impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) on haurà de recollir 50.000 signatures perquè segueixi endavant.

A més, des de la FIEC recorden que “la LOREG necessita encara ajustaments quant al vot ERTA i el vot delegat” i que “els catalans residents a l’Estat espanyol tingui la possibilitat d’escollir circumscripció de vot”. Finalment, la FIEC insta a “demanar al govern espanyol que forci a Correos a signar acords de col·laboració amb els serveis de correus de la resta de països per tal que la documentació electoral no sigui tractada com a publicitat comercial”.

Més deures: entre el Consell i l’escola catalana a l’exterior

L’assemblea també va servir per posar a l’abast quina és l’aportació que fa la FIEC en el Consell de la Catalunya Exterior, que va impulsar l’exconsellera Victòria Alsina. Així, els representants de la FIEC al Consell van assegurar que en aquest 2024 hi ha hagut “poca activitat” mentre que demanen al govern actual que “recuperi la figura dels observadors, que va excloure la consellera Serret”.

Quant a l’aposta del govern d’acreditar escoles a l’estranger que ofereixen cursos acreditats de català per a infants, la FIEC creu que “és necessari” que el govern faci públic dels requisits pels als quals decideix acreditar una escola a l’estranger.

Una altra qüestió que la FIEC hi “posarà molta atenció” és el projecte del govern espanyol d’universalitzar i recuperar el dret a la sanitat. “És una proposta rellevant que elimina una discriminació d’aquells qui resideixen a l’estranger, especialment fora de la Unió Europea”, va explicar Montserrat.

Finalment, l’assemblea de la FIEC va ratificar l’actual junta directiva, amb la incorporació de dues cares noves: Rodrigo Alves de São Paulo (Brasil) i Marie Lefèvre-Fonollosa (Tolosa de Llenguadoc), com a vocals territorials.

La FIEC incorpora dues noves cares en la seva junta directiva
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram