Foto: ANC

L’Assemblea Nacional Catalana ha llançat la campanya #VotExteriorChallenge, que vol potenciar el vot exterior independentista a les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per al 14 de febrer del 2021, i a la vegada denunciar els obstacles que suposa el vot pregat per a la participació democràtica.

El repte és aconseguir participar en el procés electoral malgrat les dificultats, i posar de relleu i denunciar la poca fiabilitat del sistema. L’ANC denuncia el sistema de vot pregat instaurant per l’Estat espanyol, recorda que ” implica una alta càrrega burocràtica” i suposa un “tracte discriminatori” que reben els catalans a l’exterior.

A les eleccions catalanes del 2017, només un 17% (39.521) dels catalans majors d’edat a l’exterior va sol·licitar el vot pregat, i només un 12% (27.173) es van comptar com a vàlids. Per a l’ANC, això “afecta enormement el vot independentista i per tant les majories democràtiques” tenint en compte que el 2017 va ser un 53,9% del total de vots inclosos en l’escrutini va ser favorable als partits independentistes.

 

CARTA AL CONSELLER SOLÉ

En un comunicat, l’Assemblea explica que la presidenta Elisenda Paluzie, ha enviat una carta oberta al conseller d’Acció Exterior del Govern català, Bernat Solé, per recordar-li que “les institucions tenen el deure d’assegurar que els vots de totes les catalanes i els catalans s’emeten, es processen i es transporten amb totes les garanties de vot i legitimitats democràtiques d’una convocatòria electoral”.

L’Assemblea és una de les organitzacions catalanes amb més presència a l’exterior, i les seves representacions en altres països lluiten per la defensa els drets polítics de la diàspora catalana i per la internacionalització de la causa independentista catalana.