L’eurodiputada socialista Laura Ballarín [Foto: cedida]

L’eurodiputada Laura Ballarín, coordinadora del grup socialista a la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor, és una veu autoritzada al Parlament Europeu en el debat sobre la Llei de Serveis Digitals i la seva aplicació, que ha de combatre la manipulació a les xarxes socials i blindar la democràcia europea davant d’ingerències estrangeres. Ballarín reivindica la Llei de Serveis Digitals europea.

Com s’estan atacant les democràcies europees? Quin paper juguen la tecnologia, les plataformes i les xarxes socials per a les democràcies europees i per què és important defensar-les?
Durant la darrera dècada hem vist l’abast del mal ús de les xarxes socials i el seu impacte en les democràcies europees. L’escàndol de Cambridge Analytica va tenir efectes clars en el referèndum del Brexit i en la primera victòria de Trump als Estats Units. Els propietaris d’aquestes plataformes, que s’han convertit en una nova “tecno-oligarquia”, fomenten la divisió, la desinformació i la manipulació de l’opinió pública, inundant l’espai digital de contingut esbiaixat i infectat de discursos neoconservadors. A Europa tenim clar que només amb plataformes digitals com a espais de debat constructiu, contribuirem a reforçar i protegir les nostres democràcies, protegint les llibertats i el benestar de les futures generacions.

Quin pes a Europa tenen Trump i la tecnocasta als quals es referia en la seva intervenció?
Trump està tractant d’imposar, sota xantatge, una política mundial respecte a les plataformes digitals, basada en el neoliberalisme i l’autoritarisme més absolut, un terreny sense normes ni control. Aquesta visió a portar a aquest camp a la concentració del poder econòmic i polític mundial en mans d’uns pocs que desafien obertament tots els principis democràtics en nom de la llibertat d’expressió. Trump i aquest tecnomillonaris ens volen fer creure que estem davant d’una lluita entre censura i llibertat, però els europeus sabem que en realitat és entre democràcia i autoritarisme.

Com cal aplicar la Llei de Serveis Digitals europea perquè sigui efectiva? 
Europa, que protegeix els seus ciutadans i les seves democràcia a través de les lleis, és un mercat de més de 400 milions de persones, que els aporten a aquestes plataformes uns ingressos multimilionaris. Davant del que pot ser la pandèmia d’aquest mandat europeu, Europa ja té la seva vacuna: la llei de serveis digitals. Ara toca implementar-la amb celeritat, per això, demanem a la UE i als seus Estats membres que apliquin plenament la Llei, accelerant els procediments contra les grans tecnològiques i imposant sancions contundents i exemplars.

“Necessitem una ciutadania empoderada que faci un ús responsable de les plataformes digitals”

Com ajudarà que Europa desenvolupi la seva infraestructura i les seves plataformes digitals davant d’atacs externs?
Nosaltres defensem que cal invertir esforços en potenciar plataformes socials europees amb els valors democràtics per reforçar la confiança, la cohesió social i la participació ciutadana, així com la implementació de mesures que vagin més enllà, ja que el context geopolític actual és molt més advers que quan es va negociar la llei de serveis digitals. És essencial que posem fi a l’anonimat en línia, que ens dotem de més transparència algorítmica i fem responsables els CEOs d’aquestes plataformes, de manera que puguin ser inculpats pels impactes socials dels seus algoritmes, tal com passa en altres indústries.

Què vol dir quan ha demanat als ciutadans que siguin responsables quan comparteixin continguts?
Els ciutadans i les ciutadanes tenim més poder del que pensem, els usuaris som imprescindibles per entrenar i fer funcionar els algoritmes, amb el nostre ús de les xarxes també podem influenciar-los de manera que ens mostrin un determinat tipus de contingut. Necessitem una ciutadania empoderada que faci un ús responsable de les plataformes digitals: que no comparteixi notícies falses que intoxiquen les notres democràcies, i que posi fi a la proliferació de contingut nociu, que afecta especialment als nostres menors i adolescents que actualment pateixen una greu pandèmia de salut mental derivada de l’ús nociu de les plataformes digitals. Aquest mandat em deixarñe la pell per aconseguir que a Europa tinguem un espai digital segur.

L’eurodiputada Laura Ballarín abandona la xarxa X: “Avui promou l’odi i la desinformació”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram