També inclou aspectes tan importants com són la variació lingüística (dialectologia i sociolingüística) i les interjeccions (pragmàtica i semàntica). A part, no redueix el seu àmbit d’aplicació al català actual i, quan la situació ho permet, fa importants observacions diacròniques de la història de la llengua i la gramàtica històrica.
Es tracta d’una anàlisi i interpretació teòrica, de nivell acadèmic, molt detallada, de més de 500 pàgines d’extensió, des del punt de vista de l’Estructuralisme txec (seguint la tradició de l’influent Cercle Lingüístic de Praga).
UN AUTOR DE PRESTIGI
Bohumil Zavadil és un dels millors romanistes i lingüistes de la República Txeca i ja ha editat dues altres gramàtiques amb interpretacions estructuralistes semblants: de l’espanyol i l’èuscar; ara n’està preparant una tercera, del gallec. A més, és professor de Institut d’Estudis Romànics de la Universitat Carolina de Praga on també s’ubica el Centre Carlemany de Llengua Catalana, que rep el suport del Govern d’Andorra.
La recensió de l’obra ha anat a càrrec de Jan Schejbal, un dels més reconeguts traductors de català al txec, i d’Andreu Bauçà, professor d’estudis de catalanística del Centre Carlemany de Llengua Catalana, i en la revisió i elaboració de l’índex i el registre hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Romànics, el professor Petr Cermak.