Font: Meteosim

L’empresa catalana Meteosim, especialitzada en l’aplicació de models numèrics en l’àmbit de la meteorologia i de la qualitat de l’aire, participa en un projecte a Colòmbia per millorar la gestió de la contaminació atmosfèrica al departament de Cundinamarca, la regió on es troba la capital del país, Bogotà. Amb seu al Parc Científic de Barcelona, Meteosim va establir-se a Colòmbia fa tres anys.

Meteosim introduirà el seu sistema de pronòstic del temps i de qualitat de l’aire en un centre de control mediambiental més ampli. L’empresa catalana ha desenvolupat un conjunt de mòduls de pronòstic meteorològic i de gestió de la qualitat de l’aire que mitjançant algoritmes de big data analitzen la dispersió de contaminants (com ara material particulat, monòxid de carboni o òxids de nitrogen) i les causes que poden provocar emergències ambientals.

Aquesta tecnologia permet determinar l’origen d’episodis d’elevada contaminació atmosfèrica, elaborar el pronòstic meteorològic i anticipar-se així a situacions crítiques de manera preventiva. La solució de l’empresa catalana formarà part d’un sistema integral de gestió ambiental situat a Cundinamarca, un dels més avançats de tot Amèrica Llatina, que ha desenvolupat l’empresa colombiana SKG Tecnología.

Per aquest projecte, Meteosim ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Bogotà. Actualment, segons dades d’ACCIÓ hi ha 262 filials catalanes establertes a Colòmbia.

Fundada al 2003, l’empresa catalana compta actualment amb una quinzena de treballadors i ha realitzat projectes per a més de 30 països d’arreu del món.